Zpagetti garn

Hoooked är namnet på ett nederländskt företag som framför allt är kända för de tjocka trikågarner de tillverkar. Ett av dessa garner är Zpagetti. Det är ett garn som består av återvunnen bomull och tillverkas av rester från textilindustrin, vilket betyder att det är miljövänligt. Zpagetti är ett trikågarn och 92 % av det är återvunnen bomull. De resterande åtta procenten är andra fibrer av elastan och lycra. Ett nystan väger hela 900 gram och innehåller omkring 120 meter garn.

spagetti garn

 

Det här garnet är unikt på så sätt att tjockleken och färgen på det kan variera. Detta beror på att garnet tillverkas av återvunna tygrester och inte från nya fibrer. Således är varje nystan av Zpagettigarnet unikt. Detta kan vara till nackdel om man vill sticka eller virka ett större projekt och behöver flera nystan av garnet. Eftersom varje nystan är ensamt i sitt slag kan det ibland vara svårt att hitta flera nystan i samma nyans.

Garn från Järbo ZpagettiPå så vis är det lättare om man ska sticka eller virka med något annat garn och bara kan kolla så att numret på de olika nystanens färgbad stämmer överens. Zpagettigarnet finns emellertid i en mängd olika fina och tilldragande nyanser, och en lösning på problemet om man inte hittar flera nystan i precis samma nyans är att kombinera olika nyanser eller färger i sitt projekt.

Det går lika bra att använda Zpagetti till stickning som till virkning, men något som är säkert är att det behövs stora stickor eller en stor virknål till det tjocka garnet. En sak som många ser som en fördel med tjocka garner är att det man skapar växer snabbt, vilket gör att man snart ser ett resultat av sitt arbete. Trikågarner som Zpagetti passar utmärkt till att sticka eller virka förvaringskorgar, stora gosedjur, grytunderlägg, mattor, väskor samt andra accessoarer och saker till hemmet. Något annat man kan göra med Zpagettigarnet är snygga, trendiga och sköna sittpuffar.

Att göra en egen sittpuff i Zpagetti

Virkad och stickad inredning blir mer och mer på modet och sittpuffar är något som blivit mycket populärt att sticka eller virka själv. Till sådana projekt passar Zpagettigarnet perfekt. Det är tjockt och kraftigt, och det färdiga resultatet blir hållbart och stabilt. Tjocka trikågarner kan bli ganska tunga att arbeta med men de som tycker om att sticka eller virka med garnet anser att det är värt det eftersom slutresultatet ofta blir väldigt fint.

Det finns många mönster på sittpuffar som är stickade och virkade med Zpagettigarnet och puffarna finns i alla storlekar och former man kan tänka sig. Att sticka eller virka på frihand går naturligtvis lika bra som att följa ett mönster, om man föredrar att låta fantasin flöda fritt framför att följa ett mönster.

Om Hoooked

Hoooked, företaget bakom Zpagettigarnet, grundades år 2008 i Nederländerna. Deras första och även mest populära återvunna trikågarn är Zpagetti, men idag har de flera andra garner i sitt sortiment. Utöver sina grova garner erbjuder Hoooked även olika instruktioner och beskrivningar samt stora stickor och virknålar som passar till garnerna. Idag har Hoooked ett många olika återförsäljare bara i Sverige och deras garner finns representerade runt om i världen.

Se även:

ekologiskt garn järbogarn lingarn garn till raggsockor garn med reflex ull garn garn från viking bomullsgarn


Privacy Policy