Virkning på Youtube

Virkmönster går att finna i böcker och tidningar, samt på bloggar och andra ställen på internet. Vad man kanske inte tänker på i första hand är att det finns klipp om virkning på Youtube. Det finns mängder av virkare världen över som delar med sig av sina kunskaper i form av filmklipp. Youtube är den perfekta källan om man vill lära sig en ny virkteknik eller en ny komplicerad maska. Vill man lära sig något nytt inom virkningen med hjälp av skriven text kan det kanske vara lite klurigt att förstå hur de menar, men om man lär sig med hjälp ett videoklipp kan man se direkt hur man ska göra. Här följer fem tips på olika videoklipp från Youtube, som alla lär ut olika spännande tekniker, mönster och andra tips som passar både nybörjare och erfarna virkare.

How to crochet: Granite Stitch or Moss Stitch

Det här klippet är uppladdat av användaren Tamara Kelly och det är på engelska. I klippet visar Tamara tydligt och pedagogiskt hur man gör så kallad ”mossvirkning”, som är en speciell teknik inom virkningen. Tamara berättar hur man gör samtidigt som hon visar med en virknål och garn. Det här klippet kan rekommenderas om man vill lära sig att virka mossvirkning. Mossvirkningen är inte en särskilt svår teknik och med Tamaras enkla beskrivning blir det lätt som en plätt att lära sig.

 

 

Lär dig att virka luftmaskor och fasta maskor

Det här klippet har användaren Rottztextil laddat upp. I klippet lär Ann-Sofie, som hon heter, ut de allra första grunderna inom virkning: hur man virkar luftmaskor och fasta maskor. Först visar Ann-Sofie hur man gör luftmaskor, och sedan går hon långsamt igenom hur man virkar fasta maskor i en jämn fyrkant. Man får lära sig hur man ser var man ska sticka ner virknålen, och hur man gör när man ska vända arbetet för att få jämna och fina kanter på det.

 

 

Virka mormorsruta – För nybörjare

Det här klippet laddades upp av användaren Emelie Nila. Emelie lär ut hur man gör en vanlig, enkel, klassisk mormorsruta. Med hjälp av ett tjockt garn förklarar och visar hon hur man gör, och precis som titeln berättar kan man virka denna ruta även om man inte virkat så mycket tidigare. Tillsammans med tittarna virkar Emelie i lugn takt flera varv på en mormorsruta så att man tydligt kan se hur hon gör, samtidigt som hon förklarar vad hon gör för att förtydliga. Dessutom visar Emelie hur hon byter färg när hon virkar mormorsrutor.

How to join Granny Squares with Invisible Seam

Användaren B.hooked Crochet, eller Brittany som designern som ligger bakom kontot heter, har laddat upp det här klippet. Videon är på engelska och i den visar Brittany hur hon syr ihop sina virkade rutor för att få bästa möjliga resultat. Hon förklarar tydligt hur hon gör och vad man bör tänka på, samt vilka maskor man ska sy igenom för att slutresultatet ska bli så rakt och fint som man önskar. Om man inte tidigare har provat att sy ihop sina virkade rutor så är detta det perfekta videoklippet för att lära sig.

 

(crochet) How To Crochet Earrings version 1

Det här klippet, som är på engelska, har laddats upp av användarkontot HappyBerry Crochet, som drivs av den påhittiga virkaren Laura. I videon delar Laura med sig av mönstret till ett par läckra virkade örhängen. Hon börjar från början med att berätta vilket material och vilka verktyg som behövs, och sedan visar hon steg för steg hur man gör hennes örhängen. Tack vare Lauras förklaringar blir mönstret lätt att förstå även om det kan verka lite klurigt.