Virknålar

Virknålar, eller virkkrok som det också kallas, är ett verktyg som man använder när man virkar. Virknålar finns i olika material och storlekar, och tack vare det stora utbud av olika sorters virknålar som finns på marknaden idag kan alla hitta något som passar just dem. Nedan följer lite du kan tänka på i val av virkverktyg.

Röd virknål gaffel till gaffelvirkning virknål kulör virknål aluminium set med virknålar kroknål trä kroknål bambu virkkrok mjuk vikrnålar storpack tunisisk virkkrok

SE STÖRRE UTBUD

Virknål i bambu, stål, plast….

kroknål träVirknålar kan vara gjorda av aluminium, plast och olika sorters trä, men man gör även de i andra material. Vilket material man föredrar i virknålen man arbetar med är högst individuellt. Virknålens material har egentligen ingen större betydelse för hur resultatet blir när man virkar, det handlar bara om vad man tycker är skönast att hålla i och arbeta med.

Ergonomiska virknålar

En del virknålar har ergonomiska handtag, för att de ska vara skönare att virka med. Det finns de som får ont i händerna när de virkar och för många av dem hjälper det att använda en ergonomisk modell. Ergonomiska virknålar finns i olika material och former och man får prova sig fram tills man hittar en som passar det grepp man har när man virkar.

Virknålar med belysning

Idag finns det även virknålar som har en liten inbyggd lampa som lyser ner över dess spets, för att man ska kunna virka även i dålig belysning. Detta har under den senaste tiden blivit otroligt populärt och många hyllar denna smarta uppfinning.

Dubbla virknålar

Det finns de virknålar som har en krok i varje ände, och dessa kallas dubbla virknålar. De två krokarna är i olika storlekar vilket gör den här typen av virknål väldigt praktisk. Dessutom är det ekonomiskt med dubbla virknålar eftersom man behöver köpa hälften så många virknålar.

Kroknålsihopfogare

För att göra så att en kroknål blir dubbelsidig, så att den får en krok på varje sida, kan man använda sig av ännu en kroknål samt något som kallas kroknålsihopfogare. Man skruvar fast kroknålsihopfogaren mellan de två kroknålarna och på så sätt har man skapat en dubbelsidig kroknål.

Kroknål med kabel

Vill man använda tekniken krokning, eller tunisisk virkning som den också kallas, till ett större arbete så kan det vara svårt att få plats med hela arbetet på kroknålen. Därför finns det kroknålar som har en lång kabel fäst i ena änden, i den ände där det inte sitter en krok. Använder man en sådan kroknål så är det bara att låta arbetet löpa vidare ut över förlängningskabeln när själva nålen inte längre räcker till. Har man en vanlig kroknål som man vill förlänga så kan man skaffa en lös förlängningskabel och själv sätta fast den i nålens ände. Både de kablar som redan sitter fast på en nål och de man själv kan fästa på sin kroknål finns i olika längder.

Utbytbara förlängningskablar

Har man flera stora krokningsprojekt på gång samtidigt med samma storlek på kroknålen så kan det bli ett problem. Lösningen på detta är att använda sig av utbytbara förlängningskablar. Istället för att använda en kroknål där förlängningskabeln sitter fast, kan man använda en kroknål där kabeln går att ta av. När man vill byta mellan de olika projekten kan man enkelt föra över arbetet på förlängningskabeln och sedan ta loss den från nålen. Därefter kan man sätta på en ny kabel på kroknålen och sedan är det bara att börja arbeta på det andra projektet. I ändarna på kabeln som plockades bort från nålen kan man sätta så kallade stoppbrickor, som hindrar arbetet från att glida av kabeln när den inte sitter fast på kroknålen.

Olika storlekar

Virknålens tjocklek är samma sak som dess storlek. Vilken storlek man ska använda beror på flera olika saker. Dels spelar det roll hur tjockt garn man har tänkt att använda, för virknålen anpassas efter garnet. Ska man virka med ett tjockt garn så behöver man en grov virknål, och ska man använda ett tunt garn bör man använda en tunn virknål. Runt nästan alla garnnystan sitter det en banderoll, och på den brukar det stå vilken storlek som rekommenderas att använda till just det garnet.

Är man osäker på vilken storlek man ska välja kan man gå efter den rekommendationen till en början, och behöver man sedan byta storlek på virknålen så får man göra det.

När man väljer modell måste man även fundera över hur man vill att det virkade resultatet ska bli. En för stor virknål kan ge stora hål i arbetet vilket inte alltid är så snyggt, men ibland är det just den effekten man är ute efter.

Storleken på virknålen är även väldigt individuell. Vissa virkar hårt medan andra virkar lösare och då får man prova sig fram. Två personer som virkar med samma garn och samma virknål efter samma mönster kan få helt olika resultat, och det beror på att alla virkar olika hårt. Blir det stora hål i det man virkar kan man antingen gå ner i storlek eller prova att virka lite hårdare för att se om resultatet blir bättre.

Olika typer av virkning

Det finns några olika typer av virkning, och olika virktekniker kräver olika verktyg. Det finns något som kallas ”gaffelvirkning” och med det kan man göra det mesta; allt från mattor till vackra halsdukar. För att gaffelvirka behöver man garn, en vanlig virknål och en så kallad ”virkgaffel”.

gaffel till gaffelvirkningVirkgaffel

En virkgaffel kan se ut på olika sätt. Den kan bestå av två långa pinnar som går ihop till ett handtag. Den här sortens virkgaffel ser ut ungefär som en vanlig gaffel, fast större och längre och dessutom har den bara två ”grenar”. En annan variant av virkgaffeln består av två långa stickor och två kortare bitar med hål i. Man sätter stickorna genom hålen i de två mindre bitarna så att delarna tillsammans bildar en rektangel. För för att utföra gaffelvirkning tar man hjälp av en vanlig virknål, och storleken på virknålen bestäms precis som vid vanlig virkning av grovleken på garnet.

Tunisisk virkning

En annan typ av virkning kallas ”tunisisk virkning” eller ”krokning”. En del säger att tunisisk virkning är som en blandning av virkning och stickning. Vid tunisisk virkning använder man sig av en ”kroknål” eller ”tunisisk virknål”. Det är ett verktyg som liknar en vanlig virknål, fast den är mycket längre. Man skulle kunna säga att en tunisisk virknål ser ut som en sticka med ett virknålshuvud, alltså en sticka med en krok i ena änden. Även vid tunisisk virkning bestäms nålens storlek av hur grovt garnet är.

Vilken storlek man ska ha på virknålen kan variera mellan olika personer. En del virkar hårt och andra virkar löst, och därför måste du själv ta reda på vad som passar dig genom att prova dig fram. Blir det stora hål i det du virkar kan det vara så att du virkar för löst. Då kan du prova att virka med en mindre virknål och se om det blir bättre. Du måste helt enkelt prova dig fram för att ta reda på om du virkar hårt eller löst, och så får du anpassa valet av virknål efter det.

Får du ont i händerna när du virkar kan ett bra tips vara att prova att virka med en virknål med ergonomiskt handtag. Ergonomiska virknålar finns i olika former, tjocklekar och material och även här måste du prova dig fram tills du hittar den virknål som passar dig och ditt grepp. Här kan du läsa mer om olika virknålar.

 


Privacy Policy