Virka

Virkning är en textilteknik som utförs med garn och en virknål. Många förknippar nog virkning med äldre damer som sitter och gör tråkiga grytlappar, men idag är det så mycket mer än så!

Idag kan man virka nästan vad som helst – mössor, dukar, plädar, gardiner, korgar och andra inredningsdetaljer, disktrasor, bakverk, sjalar och halsdukar, djur och figurer, samt alla typer av kläder till både vuxna och barn. Intresset för virkning har under de senaste åren vuxit i en snabb takt bland människor i alla åldrar. Det är främst kvinnor som gillar att virka, men allt fler män börjar få upp ögonen för denna hobby.

Det allra bästa är att det inte bara är roligt – det är dessutom bra för hälsan. Det finns forskning som visar att man kan sänka både sitt blodtryck och sin puls genom att virka, och virkning kan även hjälpa när man behöver stressa ner. Detta gäller emellertid även för andra typer av handarbete, så som stickning, sömnad och vävning.

Molly Järbo GarnVirkgarn

När man ska virka måste man först och främst välja ut ett garn till sitt projekt. Det finns inte ett speciellt virkgarn som rent generellt är bäst, utan vilket garn du ska välja beror helt enkelt på vad det är du ska skapa.

Det finns en mängd olika typer av garn, så som bomullsgarn, ullgarn, lingarn, akrylgarn och raggsocksgarn, och olika garner passar till olika projekt. Ska du till exempel virka en grytlapp så är bomullsgarn det bästa valet. Bomull tål höga temperaturer och en grytlapp virkad i bomullsgarn klarar av värmen från en het kastrull, medan en grytlapp i exempelvis akrylgarn skulle riskera att börja smälta av hettan.

Planerar du att virka ett värmande klädesplagg är det en fördel att välja ett garn som innehåller ull, eftersom ull håller värmen bra.

Vill du bara prova dig fram medan du lär dig virka kan akrylgarn vara ett bra alternativ, eftersom det ofta är väldigt mjukt. Det finns garner som är mer lättarbetade än andra, och du får helt enkelt prova dig fram tills du vet vilket material och vilken tillverkare du föredrar. Här kan du läsa mer om olika virkgarner.

Virkmönster

När man virkar kan man välja att antingen virka efter ett mönster eller frihandsvirka, alltså improvisera efter eget huvud. Många som är nybörjare på virkning tycker att det är lättast att bara följa en beskrivning eller ett mönster, och slippa räkna och tänka så mycket själv.

Andra lär sig att virka genom att improvisera med en virknål och ett garnnystan, och de som börjar så tycker oftast även senare att det är mycket lättare att frihandsvirka än att följa ett mönster.

De allra flesta börjar i alla fall med att använda sig av mönster, och så börjar de virka efter eget huvud när de känner sig lite mer säkra. Virkmönster finns både i skriven form och i diagramform. Vilket man föredrar är högst individuellt. En del använder sig helst av diagram eftersom de tycker att mönster skrivna i text är svåra att förstå, medan andra anser att diagram bara är en massa obegripliga krumelurer. Här kan du läsa mer om virkmönster.

Mönsterbok virkningVirkböcker

Virkmönster går att hitta bland annat på internet, i tidningar och i böcker. Det finns så många olika virkböcker, som allihop innehåller mängder av mönster.

En del författare till virkböcker väljer att rikta in sig på ett speciellt område, som till exempel virkade bakverk, djur, vantar eller klädesplagg i allmänhet. Andra skapar böcker som rymmer mönster på allt från värmande sjalar till inredningsprylar till leksaker för barn, i en och samma bok. Mönstren i virkböcker kan vara i skriven form, och så finns det böcker där alla mönstren står i diagramform.

Det finns böcker som lär ut olika virktekniker. En bok som är ett exempel på det är Virkarens stora mönsterbok av Sarah Hazell. I boken finns det en massa beskrivningar på olika virktekniker och med hjälp av den kan du lära dig att virka flätor, gallermönster, picotbågar och mycket annat.

En bok som kan vara till stor hjälp för de som vill göra små låtsasdjur är Virka amigurumi av Mia Bengtsson. Den innehåller mönster till 15 virkade figurer i tre olika svårighetsgrader, och boken är full av tydliga beskrivningar och förklarande bilder.

Dessutom inleds boken med flera sidor där författaren förklarar hur man läser mönstren i boken och hur man monterar ihop de olika figurerna, och det finns även steg för steg-beskrivningar av alla maskor och tekniker som man behöver kunna för att virka figurerna i boken. Virka amigurumi är perfekt för nybörjare, men den passar även lite mer erfarna virkare eftersom mönstren i boken har olika svårighetsgrad. Här kan du läsa mer om virkböcker.

Virknålar

Röd virknålAtt välja virknål kan verka svårt eftersom det finns så många olika modeller att välja på. Det finns virknålar som är gjorda av bland annat aluminium eller olika sorters trä, och så finns det virknålar som har ergonomiska handtag, vilket gör det skönare att hantera dem när man virkar. Vilken storlek på virknål du ska välja beror på vad du har för garn. Runt nästintill alla garnnystan sitter det en banderoll, på vilken det brukar stå en rekommenderad storlek på stickor eller virknål som passar bäst till just det garnet.


Privacy Policy