Virka en sittpuff

Grovt virkad sittpuff

Virkning blir mer och mer populärt i dessa dagar. I takt med att intresset för själva handarbetet växer så växer även intresset för att ha virkad inredning hemma. Virkade förvaringskorgar finns idag att köpa i de flesta inredningsbutiker och detsamma gäller stora, mjuka, virkade plädar. Något annat som upptäcks av allt fler är virkade sittpuffar. Dessa finns att köpa i en del olika butiker, men kostar ofta en hel del. Därför passar det alldeles förträffligt att du kan göra en på egen hand om du tycker om att virka.

Vilket garn ska jag använda?

Garn från Järbo ZpagettiDet finns en del saker att tänka på om du ska virka en sittpuff. Först och främst måste du välja vad du vill virka den av. Det finns trikågarn att köpa i stora nystan och sådant ”garn” passar jättebra att virka sittpuffar med. Ett exempel på ett sådant trikågarn är Zpagetti från det nederländska företaget Hoooked. Hoooked har ett antal återförsäljare i Sverige och Zpagettigarnet finns bland annat att köpa på www.Skapamer.se.

De flesta trikågarner är tjocka, så arbetet växer snabbt och resultatet blir dessutom relativt stabilt om du inte använder en för stor virknål. Vill du istället för att köpa nytt trikågarn återbruka något du har liggande hemma och ändå inte använder, så kan du klippa långa remsor av till exempel gamla t-shirtar eller lakan.

Klipper du på ett visst sätt kan du få en t-shirt eller ett lakan att bli en enda lång remsa istället för en massa korta, och därmed slipper du skarva remsorna och ha fula knutar överallt på garnet. Det finns mängder av videor på internet som visar hur du går tillväga för att klippa garn av en t-shirt eller ett lakan. Hur mycket garn du behöver beror på hur stor sittpuff du vill göra. Det säger sig självt att det går åt mer garn till en stor sittpuff än till en liten, och det kan vara bra att tänka på när du funderar på hur mycket garn du kommer att behöva.

Hur ska puffen se ut?

 

Att hitta inspiration till virkad sittpuff är lätt. E-butikerna har nämligen ett stort utbud. Det finns de som är runda och fylliga och så finns det de som är mer platta. Låt fantasin flöda när du planerar ditt projekt, det finns ingenting som bestämmer hur en virkad sittpuff kan eller inte kan se ut. Ett tips är att i förväg tänka ut ungefär hur du vill att den färdiga puffen ska se ut och hur stor du vill att den ska vara, så att du har bestämt det innan du skaffar garn. På så sätt kan du på ett ungefär beräkna garnåtgången när du köper – eller själv klipper till – garnet.

Vilken virknål passar bäst?

Grovt virkad sittpuffVilken storlek på virknål du ska använda är svårt att säga. Beroende på vad du använder för garn kan det variera stort. Om du väljer att köpa garn står det ofta på banderollen vilken virknål du rekommenderas att använda, och om du köper garnet i en garnbutik så kan du fråga personalen som jobbar där om råd.

Gör du ditt eget garn blir det lite svårare – då är det bästa du kan göra att själv prova dig fram. Virka en provbit med garnet och en virknål du tror kan passa. Blir det för stora hål i din virkade provbit har du kanske en för stor virknål, och om arbetet blir onödigt stelt och hårt kan det vara så att virknålen är lite för liten. Byt och virka en ny provbit, och fortsätt så tills du tycker att resultatet känns bra. När du är nöjd med hur provbiten känns och ser ut har du hittat rätt storlek på virknålen.

Hur ska jag gå tillväga?

Det finns olika virkmönster som förklarar hur du kan göra en sittpuff. Antingen kan du följa ett sådant, eller så kan du virka din puff efter eget huvud.

Precis som att du kan utforma din sittpuff på massor av olika sätt, kan du även virka den på olika sätt. Ett av dessa sätt är att virka puffen i ett enda stycke. Du kan till exempel börja i toppen, göra ökningar tills du är nöjd med storleken, virka rakt tills du är nöjd med höjden och sedan minska antalet maskor tills hålet är så litet att det går att sy ihop. Kom bara ihåg att stoppa puffen innan hålet blir för litet!

Du kan även välja att virka din sittpuff i två delar. Då virkar du två halvor som du sedan syr eller virkar ihop. Det finns flera fördelar med att göra på detta sätt. En av dem är att hela projektet blir lättare att hantera, om du har bestämt dig för att göra en stor puff. Det är lättare att virka två mindre delar, en i taget, än att sitta med ett enda stort och otympligt stycke.

Ett annat sätt som vissa använder sig av när de virkar sittpuffar är att virka ett platt rektangulärt stycke. Man virkar eller syr ihop kortändorna så att det blir som en tub, och snörper sedan ihop långsidorna för att bilda den rundade toppen och botten av puffen. Hur just du väljer att göra din puff är mest en smaksak. Alla som virkar tycker om att arbeta på olika sätt när det gäller vilket virkprojekt som helst.

Dessutom påverkas puffens utseende av hur du har gått tillväga när du gjort den. Tänk efter och fundera på hur du vill arbeta och hur du vill att din puff ska se ut, och så är det bara att sätta igång!

Vad fyller jag min sittpuff med?

Sedan kommer det som enligt många verkar vara det mest problematiska med att göra en egen sittpuff: vad ska man fylla den med? Något som många använder till fyllning av puffar är täcken och kuddar, antingen nyinköpt eller något gammalt som man ändå hade hemma. Vissa använder även gamla tyger och mattor. Egentligen kan du använda så gott som vad som helst som är mjukt och kanske lite fluffigt, men för att sittpuffen ska ligga stilla krävs det att det är lite tyngd i den. Därför är vanlig stoppningsvadd inte att rekommendera, om du inte lägger i en extra tyngd i botten på puffen.

Tungt arbete – vila händerna emellanåt

Något som kan vara bra att tänka på när du planerar att virka en sittpuff är att arbetet kommer att bli tungt för händerna. Arbetet blir tyngre och tyngre ju mer det växer och den färdiga produkten kommer att bli ganska stor. Om du får ont i händerna av att virka med det tjocka, tunga garnet kan du alltid sitta med virkningen korta stunder i taget och ta pauser ofta för att vila händerna lite.

Kan man sticka en sittpuff?

Naturligtvis kan du lika väl sticka en sittpuff om du istället skulle föredra det framför att virka en. Val av garn, storlek på stickor och fyllning fungerar precis likadant som om du skulle virka en puff. Såväl som det finns virkmönster till sittpuffar på internet, så finns det även mönster på stickade sittpuffar.