virka en mössa

Det kan väl inte finnas någon bättre känsla än den man får när man har på sig en snygg och skön mössa, som man dessutom kan säga att man har gjort själv? Om du vill virka en egen mössa att glida omkring i under vintermånaderna och prova på den där stolta känslan, så hittar du allt du behöver veta här!

Följa ett mönster eller frihandsvirka?

Det första du måste göra är att bestämma om du ska virka din mössa helt och hållet efter eget huvud eller om du ska följa ett mönster eller en beskrivning, antingen helt eller till en viss del. Är du nybörjare på virkning är det lättast om du virkar din mössa enligt en beskrivning eller ett mönster. De flesta börjar virka efter eget huvud först när de börjar känna sig lite mer säkra på virkningen. Vill du ändå utmana dig själv och frihandsvirka din mössa kan du välja att börja från toppen av mössan, eller från kanten nedtill. Båda två går precis lika bra, du måste bara mäta och prova då och då och kontrollera så att mössan passar. Gör den inte det får du repa upp och virka om! Om du väljer att virka efter ett mönster så kan du hitta massor av olika beskrivningar på virkade mössor på internet. Där finns det beskrivningar som passar nybörjare, och beskrivningar som passar mer erfarna virkare. Många som skriver mönster gör steg för steg-beskrivningar med tydliga och förklarande bilder, vilket är jättebra om man inte har virkat så mycket tidigare. Så sök på internet tills du hittar ett mönster på en mössa du tycker ser fin ut och som du vill virka, och läs igenom mönstret noga innan du börjar.

Vilket garn ska jag använda?

I de flesta mönster och beskrivningar står det vilket garn du rekommenderas att använda till just det mönstret. Detta är naturligtvis bara en rekommendation och du kan lika gärna välja att använda ett annat garn om du vill det, men det brukar oftast finnas en rekommendation för att förenkla för den som ska använda mönstret. Står det ingenting måste du själv välja vilket garn du ska använda, och detta kan vara lite svårt eftersom det finns så många olika sorters garn. Något du kan fundera på är om du vill virka en tjock, värmande mössa att använda på vintern, eller om du vill göra en tunnare mössa som passar bättre på hösten eller på våren. Vill du ha en så varm mössa som möjligt kan du välja ett ullgarn eller ett garn som består till en viss del av ull, eftersom ull värmer väldigt bra. Akrylgarn kan ge tunnare, luftigare mössor men akryl värmer däremot inte lika bra som ull, så därför passar mössor gjorda i akryl bättre under de lite varmare årstiderna. Bomull är ett slitstarkt naturmaterial som tål att tvättas i höga temperaturer, vilket kan vara bra om mössan du virkar ska vara till ett barn.

Att välja rätt virknål

När du har ett mönster och ett garn är det bara en sak som saknas – virknålen! Utan en virknål blir det svårt att virka en mössa. Precis som med garnet brukar det stå i de flesta beskrivningar och mönster vilken storlek på virknål du rekommenderas att använda, men gör det inte det kan du titta på banderollen som sitter runt ditt garnnystan. På de allra flesta garnnystan står det vilken storlek på virknål som passar bäst till just det garnet.

Storleken på virknålen är emellertid ganska individuell. En del virkar hårt medan andra virkar lösare, och detta påverkar hur slutresultatet blir. Om du märker att det blir stora hål i din mössa som inte ska vara där kanske du virkar för löst. Prova då att gå ner en eller en halv storlek på virknål och se om det blir bättre. Man måste helt enkelt prova sig fram för att ta reda på om man virkar hårt eller löst, och så får man anpassa valet av virknål efter det.

Dags att börja virka!

När du slutligen har valt ett mönster, hittat ett garn som passar för den mössa du vill göra och provat dig fram till rätt storlek på virknål är det bara att sätta i gång att virka. Lycka till med din virkade mössa!