Virka amigurumi

Virka amigurumi bok

Virka Amigurumi 299:- Läs mer/ Beställ

Vad är en amigurumi?

Under de senaste tio åren har amigurumis spridit sig från Japan och tagit världen med storm. De är idag väldigt populära runt om i hela världen. En amigurumi är en liten virkad figur eller varelse. Ordet ”amigurumi” kommer från japanskan. Det betyder just virkad, stoppad leksak. Det finns inga regler för hur en amigurumi ska se ut, men till en början hade amigurumin ett oproportionerligt stort huvud och stora ögon. Den såg helt enkelt ut så för att den skulle vara så söt som möjligt.

Vem kan virka amigurumi?

Alla kan virka amigurumi! Att virka amigurumis passar bra för den som är nybörjare på virkning, men det passar precis lika bra för mer erfarna virkare. Det finns mönster till amigurumis som är väldigt lätta att göra, och dessa är perfekta för den som håller på att lära sig att virka. Det finns även mönster till mer avancerade och komplicerade amigurumis, och dessa passar mycket bra till den virkare som vill utmana sig lite. En del amigurumis har till exempel tår på sina fötter, och då kan det bli lite pilligt och svårt. Den typen av amigurumis tillhör gruppen som passar bäst till den som känner sig ganska säker på sin virkning, medan andra amigurumis som till exempel bara består av en enkel kropp och ett huvud passar perfekt till nybörjare.

Hur virkar man en amigurumi?

Amigurumis kan virkas efter mönster. Det finns mängder av virkböcker som innehåller mönster på amigurumis, och det finns även ett oändligt antal virkmönster till amigurumis runt om på internet. Det finns enkla mönster och mönster med högre svårighetsgrad – det finns helt enkelt något som passar alla virkare, oavsett hur mycket erfarenhet man har. Man kan även frihandsvirka amigurumis, om man hellre vill det. Att frihandsvirka betyder att man virkar efter eget huvud, utan att följa ett mönster. Som tidigare nämnt så finns det inga bestämda regler för hur en amigurumi ska se ut, så det är bara att börja virka precis som man vill.

En del lär sig att virka genom att själva improvisera med en virknål och ett garnnystan, och de föredrar oftast att frihandsvirka även i fortsättningen. Lär man sig att virka med hjälp av mönster så har man oftast lättast att följa färdiga mönster tills man känner sig säker på sin virkning och då kan man använda sig av de mönster som finns nedskrivna, i böcker eller på internet.

Vilket garn passar till att virka amigurumi?

När man virkar amigurumis kan man använda vilket garn som helst. Många föredrar akrylgarn för att de flesta akrylgarner är mjuka och sköna att arbeta med. Andra arbetar helst med bomullsgarn eftersom de tycker att det ger finast resultat. Man kan helt enkelt välja det garn man tycker bäst om att virka med när man ska göra en amigurumi. Ska den färdiga amigurumin användas av ett barn så kan det emellertid vara bra att använda ett garn som tål att tvättas i höga teperaturer, till exempel bomullsgarn, eftersom amigurumin lätt kan bli smutsig om den används som leksak.