Virka amigurumi bokrecension

Virka amigurumi bokÅr 2009 gav den virkintresserade mångpysslaren Mia Bengtsson ut sin första bok Virka amigurumi och samma år introducerade min lärare i textilslöjd mig för den boken. De underbart söta figurerna i Virka amigurumi inspirerade mig att lära mig virka och det dröjde inte länge innan jag var fast. Sju år senare sitter jag här med virkning som mitt största intresse och jag kunde inte vara mer tacksam för att min slöjdlärare lät mig låna hennes bok och en virknål för att försöka virka en av figurerna.

Ordet ”amigurumi” är japanska och betyder virkad, stoppad leksak. En amigurumi är alltså en liten virkad figur eller varelse. Det finns inga bestämda regler för hur en amigurumi ska se ut men från början hade amigurumin ett väldigt stort huvud och stora ögon, helt enkelt för att den skulle vara så söt som möjligt. Under de senaste tio åren har amigurumis spridit sig från Japan och de är idag väldigt populära runt om i världen.

Virka amigurumi innehåller mönster till 15 olika virkade figurer. Det finns bland annat en mus, en björn, en rymdvarelse och en prinsesstårta. Kanske kan det tyckas lite barnsligt att virka små grisar och sköldpaddor men enligt mig är det perfekt att börja med sådana enkla saker när man håller på att lära sig virka, oavsett hur gammal man är. Boken kan användas av både vuxna och barn. Bengtssons virkmönster är sorterade efter svårighetsgrad och i boken finns både figurer som är lätta att virka och figurer som är mer av en utmaning att göra. Detta gör att boken passar erfarna virkare, men den passar även perfekt till den som håller på att lära sig att virka, eftersom man kan börja med de lättaste mönstren och sedan jobba vidare med de lite svårare i takt med att man lär sig mer och blir bättre på att virka och på att läsa mönster.

Boken börjar med att Bengtsson under flera sidor förklarar hur man läser mönstren i boken och hur man monterar ihop amigurumis. Hon skriver även vad hon använt till sina amigurumis och vad man behöver för att virka egna. Allt från virknålar och garn till ögon och andra tillbehör beskriver hon i detalj vilket är till stor hjälp för någon som är nybörjare på allt som har med virkning att göra. Därefter följer steg för steg-beskrivningar av alla maskor och tekniker som man behöver kunna för att virka figurerna i boken. Med tydliga bilder och pedagogiska förklaringar lär Bengtsson ut de olika maskorna och oavsett hur van man är vid att virka är det lätt att förstå hur man gör dem, mycket tack vare alla bilder. Även själva mönstren är tydliga och lätta att förstå och även där finns mängder av bilder som är till stor hjälp.

För mig som inte alltid har tillräckligt med tålamod för att lära mig nya saker var Mia Bengtssons enkla förklaringar och beskrivningar helt perfekta. Mönstren var tillräckligt lätta att förstå för att jag inte skulle ge upp till följd av att det var för svårt, men samtidigt bjöd boken på så pass mycket utmaning att jag inte skulle tröttna och tycka att det var så lätt att det blev tråkigt. Bengtsson skapar skickligt en balans som passar alla virkare oavsett tidigare erfarenheter eftersom hon har skapat mönster i flera olika svårighetsgrader. Är man sugen på mer när man tagit sig igenom Virka amigurumi är det bara att fortsätta med uppföljarna Virka glada amigurumis och Virka roliga amigurumis.

Enligt mig är Virka amigurumi den perfekta boken till alla som vill lära sig att virka. Den är full av tydliga förklaringar och beskrivningar med tillhörande bilder, och inte minst ett antal sockersöta små figurer och massor av inspiration. Bengtsson skriver bra och begripligt och boken passar för både ovana och erfarna virkare i alla åldrar. Jag vill uppmana alla att prova att virka någon av Bengtssons amigurumis och jag skulle vilja säga att vägen till din nästa hobby börjar med Virka amigurumi. Vem vet, om några år kanske du sitter där och är lika tacksam för ditt första möte med Virka amigurumi som jag är idag!      Frida E