Viking Garn

Viking of Norway, eller Viking Garn som företaget också kallas, är ett företag som tillverkar garner. Precis som namnet antyder kommer företaget från Norge, och det är även där de håller till idag. Viking of Norway har återförsäljare i flera olika länder och utöver deras garner har de även ett stort utbud av stick- och virkmönster.

garn från viking

Vikinggarn Flower

Viking Flower

Flower är ett garn från Viking Garn som består av 5% ull, 60% akryl och 35% polyester. Garnet finns i nystan om 100 gram, och ett nystan innehåller 70 meter garn. Flower är ett garn som passar utmärkt till att sticka eller virka mysiga halsdukar, och du rekommenderas att använda stickor eller virknål nummer 6-7.

Se utbud av Flower


Viking Garn Baby Ull

Viking Baby Ull

Garnet Viking Baby Ull består till 100% av sueprwash-merinoull. Det finns i ett trettiotal olika färger och nyanser. Ett nystan på 50 gram innehåller 175 meter garn. Till Baby Ull rekommenderas du att använda stickor eller virknål i storlek 3 och garnet passar bland annat till att virka olika klädesplagg till barn.

Se utbud av Baby Ull


viking-garn-balder

Viking Balder

Viking Balder är ett tjockt garn som består av 100 % superwash-ull. Det finns i flera färger. Ett nystan på 100 gram innehåller 85 meter garn och till garnet passar det bäst att använda stickor eller virknål nummer 7-8. Med Balder kan du till exempel sticka eller virka varma mössor, vantar och halsdukar till vintern.

Se utbud av Balder


Viking Björk Garn

Viking Björk

Viking Björk är ett garn som består av 50% bomull och 50% bambu. Det är ett lätt bomullsgarn som finns i ett tjugotal olika härliga färger. Garnet finns i nystan med 50 gram, och ett nystan innehåller 147 meter garn. Du rekommenderas att använda stickor eller virknål i storlek 3. Viking Björk passar bland annat till att sticka eller virka många olika typer av klädesplagg till både vuxna och barn.

Se utbud av Björk

Raggen raggsocksgarn

Viking Raggen

Viking Raggen är ett raggsocksgarn som består av 70% Australisk superwash-ull och 30% nylon. Ett nystan väger 150 gram och innehåller 225 meter garn. Till garnet passar stickor eller virknål nummer 4 1/2 bäst. Raggen är ett raggsocksgarn men du kan även sticka eller virka annat med det, till exempel ett par vantar. Garnet finns i ett tjugotal olika färgställningar.

Se utbud av Raggen

Mo Hair Viking

Viking Mohair

Viking Mohair består av 78% mohair från unga getter, 13% ull och 9 % polyamid. Du rekommenderas att använda stickor eller virknål 6-7 till det här garnet. Mohair finns i ett tiotal olika färger och det är ett mjukt garn. Det passar bland annat till att sticka eller virka olika klädesplagg.

Se utbud av Mohari

Viking Garn

Viking Fox4You

Viking Fox4You är ett effektgarn som består av 84% viskos, 13% polyester och 3% polyamid. Ett nystan på 50 gram innehåller 25 meter garn och du rekommenderas att använda stickor eller virknål nummer 8 till detta garn. Garnet finns i flera olika färger och användningsområdena för det är många. Du kan till exempel använda Fox4You för att göra fluffiga och mjuka gosedjur.

Se utbud av Fox4You

Viking Odin

Viking Odin

Viking Odin består av 100% superwash-ull. Ett nystan väger 100 gram och innehåller 150 meter garn, och stickor och virknål i storlek 5 1/2 passar till detta garn. Viking Odin finns i över tjugo olika färgställningar och det finns både enfärgade och multifärgade nystan. Av garnet kan du sticka eller virka sköna sockor och vantar, och det går även bra att göra andra klädesplagg.

Se utbud av Odin

Viking Ecco Ull

Viking Eco Ull

Viking Eco Ull är ett garn som består av 100% ull. Ett nystan som väger 100 gram innehåller 175 meter garn och du rekommenderas att använda stickor eller virknål nummer 5 till det här garnet. Eco Ull passar till att sticka och virka olika saker, men det passar även bra till tovning.

Se utbud av Eco Ull

Vår Viking

Viking Vår

Viking Vår är ett garn som består av 100% bomull. Garnet finns i nystan med 100 gram, och ett nystan innehåller 80 meter garn. Rekommenderad storlek på stickor och virknål är 4 1/2. Vår finns i mer än tjugo olika färger och det passar bra till att sticka eller virka kläder. Garnet passar även till mycket annat och du kan exempelvis göra filtar och andra inredningsdetaljer med det.

Se utbud av Vår

Historia

I länet Rogaland i Norge har fåruppfödning under hundratals år varit en av de viktigaste verksamheterna. Detta län är det största området i Norge där man sysslar med fåruppfödning. Varje höst drivs tusentals får ner från fjällen efter en sommar på bete, och detta är en stor turistattraktion. Rogalands textilindustri startades på 1870-talet med hjälp av fåruppfödningen och vattenkraft. Fårbönderna lämnade sin ull till spinnerierna och fick betalt för den i ullgarn, vävda mattor eller kontanter. Bönderna kunde även göra egna produkter som garn, mattor och filtar av ullen, och dessa sålde de sedan.

I början av 1900-talet hade Rogaland-områdets textilproduktion sin storhetstid, och där fanns då ungefär 14 spinnerier. Företaget Viking of Norway grundades emellertid först i januari 2007, i Oltedal i Rogaland. Idag håller företaget till i en stor traditionell textillokal där. Några av de personer som arbetar på företaget har längst erfarenhet av textiltillverkning, produktutveckling och design i hela Norge. Namnet ”Viking of Norway” kommer av gammal lokal vikinghistoria. I Sverige säger däremot många just bara Viking eller Viking Garn.

Sortiment av Viking Garn

Det finns ett stort utbud av Viking Garn. Där finns flera olika raggsocksgarner i en mängd olika tjocklekar, och det finns även mjuka bomullsgarner och garner i bambu och merinoull. Bara i Sverige har företaget över 200 olika återförsäljare, och de har även återförsäljare i både Danmark och Frankrike och naturligtvis även i hela Norge.

Viking of Norway kan erbjuda ett hundratal olika kataloger fulla av mönster till tröjor, sockor, plädar, inredningsprylar, halsdukar och mössor samt en massa olika klädesplagg till barn. De flesta mönstren är stickmönster, men det finns även en del mönster som riktar sig till den som hellre virkar än stickar.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om Viking Garn eller företaget, eller vill du läsa mer om deras olika garnsorter? På deras hemsida www.viking-garn.no kan du hitta alla återförsäljare och alla mönsterkataloger, och du kan läsa mer om alla olika produkter som finns i deras sortiment. På hemsidan finns även tips och goda råd gällande stickning och virkning av plagg och annat av Vikings garner, samt vägledning för hur man på bästa sätt tvättar det man tillverkat.

garn från viking

 

Se även:
ekologiskt garn järbogarn garn till raggsockorlingarn   garn med reflex ull garn garn från viking bomullsgarn lingarn


Privacy Policy