Välkommen till virkligheten: 27 figurer att virka

Den som sett de där små underbara virkade figurerna kanske tror att det är ett omöjligt uppdrag. Kanske har man hittills bara virkat grytlappar och små dukar men virkning är så mycket mer än så. Med den här boken får man den hjälp och inspiration som behövs för att våga prova.

Författaren, Annika Messing, arbetar till vardags som grafisk formgivare och det här är den första boken hon gett ut. Hennes bakgrund visar sig också på bilderna som inte bara är inspirerande utan också roliga då hon låtit figurerna ta plats i passande miljöer så som ute i naturen, hemma eller i en verkstad.

Boken innehåller 27 figurer med mönster av olika svårighetsgrad. Den som är ovan kan börja med den enklaste och sedan gå vidare och utveckla sitt virkande. Längst bak i boken finns en virkskola där läsaren får bra råd om olika garner och vad det används till, vilken virknål man ska använda sig av och en hel del annat.

Figurerna är framför allt inspirerade av Sverige med djur från vår natur, svampar och för att inte tala om det mest svenska vi har – fika och fikabröd.

Mönstren är lätta att följa med bra och tydliga beskrivningar vilket gör det till en bok som passar både den som är nybörjare till den som virkat lite mer avancerade saker tidigare. Även om den figur som är enkel att virka är rolig att göra.

Boken kom ut 2010 och är på 80 sidor. Annika Messing står för både text, mönster och foto. Priset ligger runt 134 – 141kr och finns i bokhandeln på nätet med leverans på 1 – 3 dagar.

Om författaren

Annika Messing är den grafiska formgivaren som började blogga om sitt virkande redan 2007 och även om hon inte uppdaterar den längre så finns den kvar tillsammans med bilder, virkbeskrivningar och inspiration på hennes virkande. De mönster hon delar med sig av är hennes egna och de har i sin tur resulterat i boken ”Välkommen till virkligheten: 27 figurer att virka”. Numera håller hon till på Instagram och delar med sig av det hon gör där.

Förutom den här boken har Annika Messing även gett ut böckerna ”Syjunta: 32 bra att ha saker du kan sy själv” utgiven 2013 på svenska tillsammans med Kicki Persson och boken ”Willkommen im Häkel-Wunderland” utgiven 2014 och är på tyska. Tillsammans med Kicki Persson har hon även gett ut boken ”Sy selv!” på norska (bokmål) som kom ut 2012.

Andra böcker om virkning

Det är roligt att virka och den som väl börjat blir snart fast i en tidlös hobby. Fina virkade figurer är en annorlunda och uppskattade present till den nya bäbisen. Det finns mer än man kan tro att virka och bästa sättet att hitta inspiration är böcker där också beskrivningar finns tillgängliga.

Boken ”Virka!: virkade projekt för ditt hem” ger nytänkande vad gäller inredning. Här finns beskrivningar på flera olika inredningssaker som kan virkas så som förvaringskorgar eller mattor.

En annan bok är ”Virkarens stora mönsterbok : 200 användbara mönster med diagram och bilder” som handleder både den som är nybörjare som den som är van att virka. Beskrivningarna till varje mönster är tydligt upplagda och låter läsaren följa med steg för steg.

För den som är helt ny i konsten att virka kan boken ”Börja virka” vara en bra början. Den beskriver en rad enkla mönster och olika virktekniker. I den här boken finns mönster på bland annat mössor och halsdukar som är ett bra första projekt.