Ullgarn

Har du alltid undrat hur man gör ullgarn? Eller är du osäker på vilken sorts ullgarn du ska välja till ditt virk- eller stickprojekt? Här kan du finna svaren på alla dina frågor.

Ullgarn

ull garn

Vad är ullgarn?

Ullgarn är en tråd som är spunnen ur ull, som oftast kommer från får.  Man gör ullgarn med ull från olika fårraser eftersom ullen från de olika raserna har olika egenskaper, och den vanligaste rasen är tamfår. Man kan även använda ull från andra djur, till exempel kanin, lama och get, men fårullen är den vanligaste sorten.

Hur gör man ullgarn?

För att göra ullgarn klipper man ullen från fåren med hjälp av en ullsax. Ullsaxen är den äldsta typen av sax som man funnit under arkeologiska utgrävningar, och än idag används denna typ av sax vid klippning av får – men det är numera vanligare att man använder en elektrisk ullsax. När ullen klippts av fåren måste den kardas. Detta är en förberedelse inför spinningen, och det gör man för att ullens fibrer ska likriktas. Idag kan man karda för hand eller med hjälp av en maskin. En traditionell handhållen karda består av ett trästycke där det sitter ett antal järnpiggar på en dyna av gummi eller läder. Ullen läggs mellan två sådana kardor och sedan dras kardorna isär och läggs ihop upprepade gånger med bestämda rörelser. När ullen har kardats är det dags att spinna den till garn, vilket idag görs med hjälp av en maskin.

Ullgarnets historia

Ull tros vara en av de tidigast använda textila råvarorna. Sedan väldigt många år tillbaka i tiden har människor använt ull till filtar och kläder eftersom materialet skyddar bra mot kyla. Garn gjort av ull ska ha tillverkats i mer än 5000 år. Det var i Flandern och Italien som man först började förädla ullen till exklusiva tyger och under medeltiden var England en av de viktigaste producenterna av finare ull. Det spanska merinofåret var en av de bättre fårraserna och det importerades sedan till bland annat Gotland.

Ullgarn

Fördelarna med ull

Ull är ett naturligt material och många av dess egenskaper är till stor nytta under vintern. Ullfibrernas struktur binder luft som isolerar och skyddar mot kyla. Ull kan även suga upp fukt och hålla kroppen torr och varm i fuktigt tillstånd. Det är vanligt att ull används i strumpor, underkläder och andra plagg som ska vara nära kroppen. Grövre ullfibrer kan emellertid upplevas som lite stickiga och därför använder man ofta en särskild ullkvalitet, merinoull, till underkläder. Merinoullen kommer från merinofår och den är mjukare än många andra ullsorter, men den värmer fortfarande lika bra som andra ullkvaliteter.

Olika typer av ullgarn

Det finns olika typer av ullgarn. Kamgarn framställs av långa, parallella fibrer med hjälp av en slända. Fibrerna snos samman hårt så att garnet blir slitstarkt men inte särskilt elastiskt. Kardgarn, däremot, spinner man av korta och krusiga fibrer med en spinnrock. Fibrerna ligger inte parallellt med varandra och luften som ryms mellan dem gör att garnet blir löst och mjukt.

Det finns 1-, 2- och flertrådigt ullgarn. Siffran talar om hur många trådar garnet är spunnet med och detta avgör garnets tjocklek. Ett 4-trådigt ullgarn är exempelvis mycket tjockare än ett 1-trådigt ullgarn.

Hur vet man då vilket garn man ska välja till sitt virk- eller stickprojekt? Vid virkning eller stickning kan olika tjocklekar vara bra till olika projekt. Exempelvis kan ett 1-trådigt garn bli en härlig och tunn virkad sjal, medan ett par sockor kanske blir skönare och varmare i ett lite tjockare garn.

Vissa plagg som är virkade eller stickade i ullgarn kan bli lite stickiga. Som du kan läsa under rubriken ”Fördelarna med ull” är merinoull en mjukare ullkvalitet än många andra och den passar därför bra till exempelvis filtar och kläder som ska vara nära kroppen. Det är även vanligt att virka och sticka barnkläder i merinoull eftersom det är en mjuk kvalitet som värmer skönt. Virkar eller stickar du efter en beskrivning eller ett mönster så står det oftast någonstans vilket garn du rekommenderas att använda till ditt projekt.

ull garn

Se även:
ekologiskt garn järbogarn garn till raggsockorlingarn   garn med reflex ull garn garn från viking bomullsgarn lingarn


Privacy Policy