Stickning

Att sticka är också ett roligt och bra sätt att fördriva tiden på när du ändå kanske ser på teven. Det finns många bra mönster att följa och färdiga sätt för stickningar att köpa, med både garn och beskrivningar som följer med. När det gäller just stickning så kan du producera ett flertal produkter som du kommer att ha användning för i framtiden. Eller varför inte sticka och ge bort i present, till kompisen, en förälder eller till någons barn? Det är populärt med stickat i alla dess slag och varför köpa när du faktiskt, på ett inte allt för svårt sätt kan sticka dina egna plagg. Exempel på plagg du kan börja med och som du kommer att ha användning för är halsdukar i alla dess slag, raggsockor, mössor och lovikkavantar. Sedan är det bara att gå vidare med tröjor och mer avancerade plagg. Kom ihåg att övning ger färdighet, snart kommer dina plagg bli minst lika snygga som köpta. Fast i bättre kvalité såklart.

Hantverket

Stickning är en textil teknik där även virkning ingår, även om virkning också bygger på att framställa en textil med hjälp av garn eller tråd så är det helt olika typer av tekniker. När du stickar lägger du upp så kallade maskor i det antal som mönstret säger, för den del av plagget som ska stickas i ett enda stycke. Sedan fortsätter du med att varv för varv att lägga till nya maskor med hjälp av stickor, pinnar ofta gjorda av aluminium, plast eller trä.

Inom stickningen så varierar man mellan räta och aviga maskor, omslag och sammantagningar. Detta har inget med fram och baksidan at göra, utan hur garnet löper in i maskan framifrån eller bakifrån öglan. Räta och aviga maskor ser ut som spegelbilder av varandra, en rät maska är sedd från avigsidan och en avig maska från rätsidan och vice versa. Slätstickning innebär att vartannat varv stickas med räta maskor och vartannat med aviga maskor.

Vid rundstickning stickar du enbart genom att göra räta maskor varje varv och då används antingen flera stickor eller en variant där två stickor sitter ihop med ett band. Tvåändsstickning är en gammal stickteknik som har varit nära att helt försvinna. Den liknar en vanlig stickning, men man använder hela tiden två trådar som snos om varandra vid varje maska.

Historia

Tekniken stickning ha funnits länge och är troligen uppfunnen i Italien på 1200 eller 1300-talet. Till Norden kom stickningstekniken på 15000-talet och det äldsta belägget kommer ifrån Malmö. Under 1600-talet så konkurrerade stickningen snabbt ut den tidigare nålbindningstekniken. Det snabba genombrottet för stickning tror man beror på att ullgarn var lätt och billigt att skaffa under denna tid. De stickade produkterna ansågs vackrare, men framförallt så gick stickningen mångdubbelt fortare till skillnad från nålbindningen.

Många plagg nu för tiden är stickade och fabrikstyg som används till exempelvis t-shirtar kallas trikå och är ett elastiskt vävt tyg. De senaste åren har dessutom stickning kommit på modet och blivit väldigt populärt. De massproducerade stickade plaggen som du kan köpa är ofta maskinstickade.

Bild från Wikipedia.org
Garn-leverans-maj2011


Privacy Policy