Selmas Mössa – Mönster

Årets julkalender på SVT, Selmas Saga, har (kanske inte helt oväntat) slagit igenom brett hos den svenska befolkningen. Julkalendern handlar om en åttaårig flicka som ger sig ut på äventyr för att hitta Tomtens rike. Under sina resor bär hon en karaktäristisk grå toppluva, virkad i ett snyggt mönster. Till det har hon en matchande halsduk i samma färg och stil. Många har nu börjat göra sina egna mössor i samma stil som Selmas.

Kanske är det den speciella bolltofsen på mössans topp, eller så är det de vackra röda detaljerna som sitter längst ut på den dubbelvikta kanten, som gör att Selmas mössa har blivit så populär som den är just nu. Kanske kan det också bero på att många av landets yngre ser upp till Selma, och gärna också vill vara och se ut som henne. Oavsett skäl, står Selmas mössa högst upp på många barns önskelistor det här året.

Om julkalendern

De som ligger bakom Selmas saga är inga gröngölingar. Manusförfattarna, Per Simonsson och Stefan Roos, låg även bakom 2011 års julkalender – Tjuvarnas jul. Tjuvarnas jul rönte snart stora framgångar, vilket så småningom underströks genom tilldelandet av priset Kristallen. Huruvida Selmas saga är aktuell för nästa års Kristallen eller inte återstår dock att se. Selmas saga spelades in under 2016, både på vintern och på våren, på platser som Skansen, I Sälen och på Haga slott. Även en del inspelning i studio förekom.

Handling

Historien om Selma utspelar sig i en fiktiv historisk tid. En tid då ångfartyg korsade hav, luftballonger trafikerade Nordpolen och de sista delarna av jordens regnskogar var i färd med att kartläggas. I den här tiden lever åttaåriga Selma och hennes familj ett fattigt liv, där de riskerar att bli vräkta från sin bostad. Av en slump träffar Selma en forskare, Efraim von Trippelhatt, som sysslar med att bygga luftskepp. Syftet med luftskeppsbyggandet är att kunna bevisa att jultomten finns – på riktigt.

Skådespelare

Det mest välbekanta namnet i året julkalender är kanske Johan Ulveson (Efraim von Trippelhatt), känd från en rad olika filmer och TV-serier. I huvudrollen som den åttaåriga Selma hittar vi Ester Vuori. Andra kända namn som förekommer är Björn Gustafsson, Stefan Roos och Pierre Tafvelin.

Järbo Garn

Om du, likt många andra, vill göra dig en mössa i stil med Selmas, kan du göra det genom Järbo Garn. Järbo Garn är ett anrikt företag, med anor ända tillbaka till 1890-talet, då det ännu kallades för Yllefabriken. Förutom att då syssla med garntillverkning, ingick även vävning, färgning och beredning i företagets verksamhet.

Ungefär 70 år senare, under 1960-talet, kom företagets fokus att hamna just på garn. Då handlade det framför allt om industrigarner för möbeltyger, gardiner, mattor och andra liknande möbler och inredningsdetaljer.

Idag är Järbo Garn en av de dominerande krafterna på marknaden när det kommer till garner för stickning, vävning och virkning. Förutom själva garnet, finns också mängder av olika tillbehör så att du kan virka, sticka eller väva själv.

Miljövänligt

I samband med att verksamheten har växt, har också företagets känsla för miljön gjort det. Idag samarbetar Järbo Garn endast med företag som följer de riktlinjer som ILO, BSCI och ICTI har satt upp. I praktiken innebär detta att alla leverantörer ska kunna bevisa att personalens arbetsvillkor är bra, att ingen onödig påverkan på klimatet sker, att inga giftiga eller otillåtna substanser går att hitta i produktionen och att inga djur kommer till skada.