Raggsocksgarn

Ordet ”raggsockor” har nog de flesta hört någon gång. Men vad betyder det egentligen, och vad är det som är så speciellt med raggsocksgarn? Här kan du läsa allt om dess ursprung och vad som är typiskt detta garn.

 

Garn för att virka raggsockor

garn till raggsockor

 

Vad är raggsocksgarn?

En raggsocka är en virkad eller i de flesta fall stickad socka. Raggsockor har olika namn på olika platser i Sverige. Beroende på var i landet du befinner dig kan du höra sockorna kallas både ”tjocksockar”, ”yllesockor” och ”stickestrumpor”, men det vanligaste namnet på sockorna är ändå just raggsockor.

Raggsockor virkas eller stickas oftast av ullgarn, men det är även vanligt att man använder ett garn som består av en blandning av ull och något syntetiskt material. Detta garn kallas ofta för ”raggsocksgarn”.

Raggen raggsocksgarn

Hur gör man raggsocksgarn?

Precis som vid tillverkningen av vilket ullgarn som helst, så börjar allt med fåren. Olika fårraser ger olika typer av ullgarn, men den vanligaste rasen man använder för att få ull är tamfår. Man klipper ullen, och sedan kardar man den. Idag består de flesta raggsocksgarner av en del syntetiskt material, och det läggs till innan man spinner garnet. När man spunnit ullblandningen till garn färgar man det, och till sist tvinnas det i en tvinnmaskin.

Raggsocksgarnets historia

För länge sedan kallades raggsockor för ”fattigmansskor”. Det namnet kommer av att man då ofta stickade en nästan outslitlig socka av en blandning av ullgarn och ragg från getter. Denna socka drogs utanpå skorna på vintern och blev då som en värmande och skyddande sko utanpå den vanliga skon. Namnet ”raggsocka” som lever kvar i språket sedan dess kommer från denna socka stickad av ragg. Idag stickas raggsockor oftast av ullgarn istället för detta ragg-garn som användes förr i tiden. Det är även mycket vanligt idag att man stickar raggsockor i ett garn som även innehåller en del syntetiskt material, eftersom det ökar slitstyrkan på sockorna.

Företaget Järbo Garn har ett raggsocksgarn som heter ”Raggi”. Det garnet började de tillverka redan på 1970-talet, och det är en av deras äldsta garnkvaliteter. Numera säljer de ungefär 500 000 nystan av Raggi-garnet varje år.

Garn för att virka raggsockor

Fördelarna med raggsocksgarn

Raggsocksgarn består i de allra flesta fall av en stor del ull. Ull är ett naturligt material och dess fibrer isolerar och skyddar mot kyla. En av ullens främsta egenskaper är att den håller en jämn temperatur vilket gör att ullplagg passar perfekt nära kroppen, till exempel på fötterna i form av raggsockor. När det är varmt håller ullen kroppen sval och när det är kallt hjälper den till att hålla värmen.

De flesta tillverkare av raggsocksgarn blandar även in en del syntetiskt material i garnet för att öka slitstyrkan ytterligare. Garnet kan alltså både värma och kyla kroppen, och dessutom är det väldigt slitstarkt.

Olika typer av raggsocksgarn

Raggsocksgarn finns i många olika tjocklekar och varianter. Du kan naturligtvis sticka eller virka annat med raggsocksgarn också, även om namnet antyder att det bara är till för raggsockor. Det är vanligt att man virkar och stickar bland annat mössor, vantar och varma tröjor i raggsocksgarn.

Vilken tjocklek på raggsocksgarnet du ska välja till ditt projekt beror helt enkelt på vad du ska göra – ska du sticka ett par tjocka, värmande sockor passar ett tjockt raggsocksgarn bäst, men ska du virka en tunn sjal blir resultatet bättre med ett tunnare garn. Vill du göra ett par tunna, lätta raggsockor finns det garner som passar till det också. Virkar eller stickar du efter en beskrivning eller ett mönster så står det oftast någonstans vilket garn du rekommenderas att använda till ditt projekt.

garn till raggsockor

Se även:

ekologiskt garn järbogarn lingarn   garn med reflex ull garn garn från viking bomullsgarn lingarn


Privacy Policy