Mormorsrutor

Bok med mönster på mormosrutor

Den traditionella virkade mormorsrutan har funnits och virkats runt om i världen i mer än hundra år. Mormorsrutor är virkade rutor som kan sammanfogas till olika saker eller helt enkelt bara vara som de är. Man kan göra dem hur små eller stora som helst eftersom man börjar att virka i mitten, och därefter bygger man på runt om rutan tills man är nöjd med storleken på den. Det praktiska är att man med mormorsrutor kan göra i princip vad som helst! Man kan till exempel göra kläder, grytlappar, inredningsprylar, prydnadssaker, tofflor, kuddar, filtar och plädar av dessa virkade rutor. Det finns ingenting som bestämmer vad man kan och inte kan göra med virkade rutor, utan där är det endast fantasin som sätter gränser. Rutorna kan göras små och många för att sedan sys eller virkas ihop, eller så gör man få och stora rutor om man föredrar det.

Hur virkar man mormorsrutor?

Med hjälp av stolpgrupper och luftmaskor virkar man den traditionella mormorsrutan. Rutan kan göras i lite olika utföranden, alla gör på sitt eget sätt med ett visst antal stolpar i stolpgrupperna och ett visst antal luftmaskor mellan stolpgrupperna, men i grund och botten är det ändå samma ruta. Under årens lopp har det vuxit fram massor av olika rutor som grundats i den klassiska mormorsrutan men som utvecklats till att bli helt annorlunda rutor. Ur mormorsrutan har det även utvecklats så kallade mormorsränder. De virkas på samma sätt som den traditionella mormorsrutan med stolpgrupper och luftmaskor, men man virkar mönstret i rader istället för att göra det inifrån mitten och utåt för att skapa rutor.
Bok om mormorsrutor Mormosrutor 17 modeller Bok om att virka mormorsrutorBok med mönster på mormosrutor
Vilket garn passar till?

Mormorsrutor kan man virka i vilket garn som helst. Vilket garn man gör rutorna i beror på vad man har tänkt använda dem till. Ska man till exempel göra en skön pläd kan det vara bra att använda ett mjukt garn när man virkar rutorna. Ibland kan det vara fint att göra enfärgade mormorsrutor, men det vanligaste är att man blandar olika färger i rutorna. Virkar man små rutor är det vanligt att byta färg för varje varv. Det faktum att det inte krävs särskilt mycket garn till ett varv av en liten mormorsruta gör dem till ett perfekt projekt för att göra av med restgarner, det vill säga små bitar av garn som blivit över när man gjort ett annat projekt.

Mormorsrutans historia

År 1897 ska den första beskrivningen till hur man virkar en mormorsruta ha tryckts, just som ett tips på hur man kan använda sina restgarner. Mormorsrutan var som mest populär under 1970-talet. I takt med att intresset för virkning har vuxit under de senaste åren har emellertid även mormorsrutan blivit mer och mer populär, och idag är mormorsrutorna på modet igen.

Dags att börja virka!

Idag finns det mängder av olika mönster på mormorsrutor, både i böcker och på internet. Det är inte alls särskilt svårt att lära sig att virka dessa rutor; kan man virka enkla stolpar, luftmaskor och smygmaskor så klarar man av att virka en traditionell mormorsruta. Så det är bara att söka upp ett mönster, greppa garnet och börja virka!