Mjölkgarn

Det kanske låter otroligt men det finns faktiskt garn som är gjort av mjölk – mjölkgarn. Hur går det till egentligen? Hur kan man göra garn av ren mjölk? Här kan du läsa mer och få svar på allt du undrar om denna underliga företeelse.

Mjölkgarn från Viking Garn

Viking Pure Milk Garn Viking Cream mjölkgarn

Vad är mjölkgarn?

Ur mjölk kan man utvinna textila fibrer, och av dessa kan man sedan göra garn. Vägen från ren mjölk till mjölkgarn är lång, men det går alltså att göra garn av mjölk. När man gör mjölkgarn måste man omvandla det råa materialet till fibrer som man sedan kan spinna till garn.

Hur gör man mjölkgarn?

Mjölkfibern tillhör en grupp fibrer som kallas konstfibrer. Grunden i dessa fibrer är naturmaterial, men processen att omvandla det materialet till fibrer som går att spinna till garn sker i kemiska fabriker. Råmaterialet i mjölkgarnet är ett mjölkprotein som kallas kasein. Det materialet förvandlar man sedan till torrmjölk med hjälp av bioteknik. Därefter blandas torrmjölken ut med en bindningsmassa, och senare kan man spinna mjölkfibrerna till en tråd.

Viking Garn är ett norskt företag som tillverkar garner och i deras sortiment finns det några olika mjölkgarner. Enligt företaget går det åt ca 14 liter mjölk för att framställa ett kilo mjölkgarn.

Mjölkgarnets historia

Sedan 1930-talet har man utvunnit dessa mjölkfibrer ur mjölken. Processen har involverat en mängd olika kemikalier och varit långt ifrån ekologisk. Under de senaste tio åren har Kina varit det land som varit störst på att utvinna mjölkfibrer. De har under denna tid kommit fram till ett mer miljövänligt sätt att göra detta, där det inte används en massa kemikalier.

Idag består mjölkfibrerna i olika mjölkgarner till större delen av mjölk, men det finns även lite tillsatta ingredienser som är naturliga.

Mjölkgarn från Viking Garn

Fördelarna med mjölk

Klädesplagg som är stickade eller virkade i mjölkgarn känns ofta torra, svala, luftiga och lätta mot kroppen. Garn som är gjort av mjölkfibrer passar mycket bra till att sticka eller virka plagg som ska användas under våren och sommaren. Många mjölkgarner är väldigt mjuka och de passar därför utmärkt till att virka eller sticka barnkläder.

Det finns flera kinesiska hemsidor som lovordar mjölkgarnet. Där sägs det att garnet är bakteriedödande och att mjölkproteinet i garnet kan hjälpa mot både eksem och små sår.

Olika typer av mjölkgarn

Mjölkgarn är en ganska ovanlig typ av garn men det finns ändå i flera olika tjocklekar, färger och varianter. Det finns mjölkgarner som består till viss del av mjölk, där resten utgörs av till exempel bomull.

Viking Pure Milk Garn Viking Cream mjölkgarn

Se även:

ekologiskt garn järbogarn lingarn  garn till raggsockor garn med reflex ull garn garn från viking bomullsgarn

 

 


Privacy Policy