Merinoullgarn

Vad är det egentligen som är så speciellt med merinoull? Här kan du läsa allt om merinoullens främsta fördelar, var det kommer ifrån och vilka stick- och virkprojekt merinoullgarn passar perfekt till.

Merinogarn

Merinoullgarn

Vad är merinoullgarn?

Garn som är gjort av merinoull är precis som vilket ullgarn som helst spunnet ur ull som kommer från får. Det speciella med merinoullgarn är att ullen som garnet är spunnen av kommer från en speciell rasgrupp av tamfår, nämligen merino. Merinofår är kända för att ge särskilt fin ull.

Merinoullgarnets historia

Fårrasen merino finns dokumenterad sedan 1100-talet och ska ha sitt ursprung i Spanien. Rasen har avlats fram särskilt för att den ska ge mycket ull av bra kvalitet. Idag finns merinofåren på många platser runt om i världen. Australien står för ungefär tre fjärdedelar av världens produktion av merinoull idag och det är även där det finns allra flest merinofår.

Fördelarna med merinoull

Det finns olika sorters ull och merinoull är en av de allra finaste sorterna. En av de främsta fördelarna med garn som är gjort av merinoull är att det ofta är mjukare och skönare än annat ullgarn. Merinofårens ull består av mjuka, fina fibrer som är tunnare än ullfibrerna från andra får. De ger därför garnet en annan struktur än vad annan ull gör.

Merinoull är värmande och passar utmärkt för oss som lever i ett skandinaviskt klimat. Många tycker mycket om plagg som är gjorda av merinoull eftersom det är mjukt och skönt samtidigt som det värmer. Det är vanligt att man använder merinoull till underställ, värmande underkläder och andra kläder som ska vara nära kroppen. Tack vare sin goda förmåga att absorbera vätska passar merinoull mycket bra till plagg som används vid motion. En annan positiv egenskap är att merinoull inte tar upp någon lukt, så även om man svettas i materialet kommer man inte att lukta illa.

Något annat som man ofta stickar och virkar med merinogarn är kläder och filtar till bebisar. Ullen ger värmande egenskaper samtidigt som de fina fibrerna gör det man stickat eller virkat mjukt. Särskilt populärt är det att göra leggings, bodys, mössor, tröjor och sockor till bebisar och barn med garn som är spunnet av merinoull.

Merinoullgarn

Hur gör man merinoullgarn?

Merinoullgarn tillverkas likadant som andra ullgarner. Man klipper fåren och tar vara på ullen. Sedan kardar man ullen för att dess fibrer ska lägga sig åt samma håll, och därefter spinner man ullen till garn med hjälp av en maskin.

Olika typer av merinoullgarn

Merinoullgarn passar bra till stickning och virkning, men även till andra handarbeten som till exempel filtning. Det finns några olika varianter av merinoullgarn. En av dem är babymerino. Babymerino garn är extra fint och mjukt och som namnet antyder används det ofta till plagg och annat som ska vara till en bebis, just för att det är så mjukt. Denna typ av merinogarn passar precis lika bra till att sticka eller virka plagg till någon som har känslig hud och vill ha väldigt mjuka kläder som samtidigt värmer skönt. Det finns även merinoullgarner som innehåller en viss del bomull. Blandningen av bomull med långa fibrer och finfibrig merinoull skapar ett garn som är både slitstarkt och mjukt.

Se även:
ekologiskt garn järbogarn garn till raggsockorlingarn   garn med reflex ull garn garn från viking bomullsgarn lingarn


Privacy Policy