Lingarn

Är du sugen på att prova på lingarn, men samtidigt osäker på vad man egentligen kan sticka eller virka med det? Här finner du svaren på dina frågor! Du kan även lära dig allt om lingarnets tillverkningsprocess och vilka materialets bästa egenskaper är.

Lingarn från Järbo garn

lingarn

Vad är lingarn?

Lingarn är en tråd som man tillverkar av odlade linplantor, genom en lång process som kallas linberedning. Man kan sticka och virka med lingarn, men garnet används även ofta vid broderi, knyppling och vävning. Av lingarn kan man till exempel väva linnetyg, som används till bland annat underplagg och sängkläder.

Hur gör man lingarn?

Lingarn tillverkas genom linberedning. Vid linberedning förädlar man linplantor till spinnbara fibrer. Man börjar med att skörda linet man odlat. Det gör man genom att rycka upp växten med rötterna, eftersom området kring snittytan skulle bli förstört om man istället skar av linet. När linet har skördats måste det torkas. Små skördar kan man torka upphängt på stänger, men stora skördar torkas oftast i skylar på fältet där linet odlats, eller i speciella linbastar. När linet är torrt ska det repas. Man använder sig av en grovtandad kam (det behöver inte vara mer än några spikar inslagna i en träplatta) och så repar man bort fröhusen från linplantorna.

Nästa steg i linberedningen kallas ”rötning”. Det går ut på att man låter linet ruttna något, eftersom det löser upp bindningarna mellan de spinnbara fibrerna och de andra delarna av växten. Rötningen är mycket beroende av temperaturen, det får varken vara för varmt eller för kallt för då stannar rötningen upp. Man får heller inte röta linet för länge, då kan det bli överrötat. Händer det så går inte fibrerna att använda. Rötning kan göras genom två metoder, landrötning och vattenrötning. När rötningen är klar följer ett moment som kallas ”bråkning”. Det ordet kommer av tyskans ”brechen” som betyder ”knäcka”. Under bråkningen krossar man linets stamdelar för att senare kunna skilja linet från stråets innerdel. Detta görs oftast i maskiner, men man kan även bråka lin för hand.

Därefter skäktar man linet. Under detta moment avskiljs linfibrerna från stråets innerdel. Detta görs med en skäktturbin. Det sista steget under linberedningen kallas ”häckling”. Här tar man bort det sista av stråets innerdel och när detta är klart har man fått fram mjuka, blanka linfibrer. Dessa fibrer spinner man slutligen till lingarn.

Lingarn från Järbo garn

Linets historia

Linplantans ursprung är osäkert, men man tror att den härstammar från vilda arter från Medelhavsområdet eller Sydvästasien.

Linnetyget, som man väver av lingarn, har en mycket lång historia. Man har hittat linnetyger som tros vara från ca år 5000 f.Kr. Det är emellertid svårt att veta säkert hur vanligt det var med lin på den tiden eftersom linnefibrer inte bevaras så bra. Norr om alperna har man hittat rester av linvävnader från år 2000 f.Kr.

Fram till slutet av 1700-talet var linet det viktigaste textila materialet i Europa och det odlades då över hela kontinenten. Linet trängdes senare tillbaka av bomullen. Under årens gång har linne mest använts till underplagg. Linnet hade en lägre status än exempelvis ylle, och det kan ha berott på att det var svårt att färga linne.

Fördelarna med lin

Plagg som är stickade eller virkade med lingarn är ofta väldigt sköna att bära. Linet anpassar sig efter kroppstemperatur, och det både svalkar och värmer skönt. Ju mer man använder och tvättar plagg som är gjorda av lin, desto mjukare blir de. En annan fördel med lin är att det suger upp fukt bra, och dessutom torkar det fort.

Många anser att det är väldigt skönt att sticka eller virka med lingarn, att det är en alldeles speciell känsla. Garnet kan vara ganska stumt jämfört med andra material men det brukar ge med sig fort, och sedan är det mycket skönt att handarbeta med.

Olika typer av lingarn

Det finns garner som bara består av lin, och så finns det garner som består av en blandning av till exempel lin och bomull. Lingarn finns även i olika tjocklekar, och det finns färgat och ofärgat lingarn.

Lingarn kan man använda till de flesta virk- och stickprojekt. Man kan göra sjalar och ponchos, tröjor och andra klädesplagg. Något som är bra med lin är att det suger upp fukt väldigt bra och det torkar även fort. Detta gör att det inte bildas så mycket bakterier. Till följd av dessa egenskaper är lingarn ett väldigt bra garn att virka eller sticka disktrasor med. Man kan sticka eller virka disktrasor i 100 % lingarn, och många gör även disktrasor i garn som består av både bomull och lin.

lingarn

Se även:

ekologiskt garn järbogarn   garn till raggsockor garn med reflex ull garn garn från viking bomullsgarn


Privacy Policy