Göra en lampa av tyll

Oftast så ser man det tunna tyget tyll med sin nätstruktur användas till brudslöjor, gardiner eller fina balettkjolar, men det kan också användas för att göra en snygg och läcker lampa. Att köpa en sådan kan bli dyrt så varför inte göra en själv. Det är faktiskt inte så svårt och är både roligt och blir en lampa som det bara finns ett exemplar av.

Materialet

För basen behövs en lämplig lampskärm. En med rak skärm passar bäst men det är förstås inte nödvändigt. Ett bra tips är att leta runt på loppisar där man bor och se vilka fynd man kan göra. Det går också att göra om en billig skärm från till exempel IKEA. En lampskärm av stål från sekond hand där man tar bort det gamla materialet kan bli den allra finaste och mest originella tyll-lampan.

Skärmen kommer att vara basen där tyllen sedan träs på likt en ballerinakjol. Storleken på skärmen avgör förstås hur stor lampan blir. En liten skärm (eller flera) kan passa som lampa i ett fönster medan en stor taklampa kan bli fin i ett tonårsrum.

Hur mycket tyll som ska användas beror på hur mycket ljussläpp man vill ha. Mycket tyll ger mindre ljusgenomsläpp. Det går alltid att lägga till mer tyll efter hand. Bäst är att prova sig fram.

Kostnad:

En lampa av tyll behöver inte kosta mer än runt max 200kr beroende på storlek och vilket material man väljer. Skillnaden mot en köpt för runt 500kr eller mer är stor och framför allt så får den som gjort sin egen ett exemplar som det bara finns en av.

Priset för olika sorters tyll varierar mellan 14 – 29kr/meter. Dekorationsband kostar olika beroende på vilken man väljer. Ett enfärgat enkelt dekorationsband blir billigare än ett med mönster men det är en smaksak förstås. Leta gärna på loppis efter en fin lampskärm. Oftast kostar de inte mer än runt 50kr eller mindre.

Verktyg

I programmet Äntligen hemma rekommenderas att ha en symaskin tillhands men föredrar man att sy för hand går det också bra.

För att göra en tyll-lampa behövs:

 • En lampskärm
 • Tyll (för en riktigt stor lampa kan man behöva upp till 8 meter)
 • Sytråd
 • Resårband
 • Dekorationsband
 • Textil-lim
 • bomullsband (till lampskärm av stål från loppisen)

Dags att sätta igång:

 1. Börja med att lägga upp tyget på golvet eller ett stort bord och placera det lager på lager. Minst tre lager rekommenderas – två korta och en längre. Tänk på vilken färg som ska vara ytterst om lampan ska ha flera färger.
 2. Vik tyget på mitten
 3. Nåla fast de olika lagren så att inte tyget glider iväg
 4. Sy, för hand eller med maskin, längs den vikta kanten och genom alla lager. Se till att sy en bit från kanten så att det blir en kanal där resårbandet ska få plats.
 5. Trä resårbandet genom kanalen med hjälp av en säkerhetsnål
 6. Dra och rynka ihop tyget och knyt resåren så att det blir lagom spänt runt lampan
 7. Den som vill ha mer tyll (och mindre ljusgenomsläpp) gör en likadan kjol till och fäster ovanpå den andra
 8. Sy eller limma fast dekorationsbandet längst upp så att det täcker resårkanalen
 9. En skalad lampskärm från loppis behöver först lindas med bomullsband innan tyllen ska på. Linda bandet hårt och avsluta med att förstärka med textillim.
 10. Dags att hänga upp lampan i taket
 11. Klipp av tyllen nertill så att den får önskad längd. Gärna i olika längder för att ge den ett fylligare utseende, då blir det mer effektfullt och då kommer de olika färger fram bättre.

Tänk på att:

 • En allt för kraftig tyll kan bli för stel och faller inte mjukt från lampskärmen utan står istället rakt ut likt en underkjol. Välj hellre den mjukare varianten med mindre nätstruktur.
 • Använd en miljövänlig lampa som inte blir för varm om den kommer nära tyget
 • En snygg tyll-lampa är enkel att göra själv till en låg kostnad för den som vill

 

 • Gör din egen Tilda Tyll – tyllampa DIY lampskärm