Garnrecensioner

dale-garn

Namn: Terne
Tillverkare: Dale garn
Cirkapris: 34 kr/nystan
Material: 100 % bomull
Vikt: 50 g
Längd: 125 m
Rekommenderad storlek på stickor: 2,5-3,5

Terne – Dale 

Terne är ett garn som är väldigt mjukt och skönt för att vara ett bomullsgarn. Det har en härlig lyster och finns i flera olika färger, från klara och starka färger till mer dämpade pasteller. Terne passar som de allra flera bomullsgarn till att virka eller sticka grytlappar, kläder och filtar till exempel. Det passar utmärkt till att virka kläder till barn eftersom resultatet blir väldigt mjukt.

Terne är lättarbetat och resultatet blir väldigt bra. Garnet är skönt att hålla i medan man virkar eller stickar med det. Det passar alla virkare och stickare, både ovana och mer erfarna, och det passar till de flesta virk- och stickprojekt. Då Terne är ett garn som är ganska löst tvinnat händer det att det delar sig lite medan man arbetar med det, men det är inte något som stör alltför mycket.


Molly Järbo Garn

Namn: Molly
Tillverkare: Järbo Garn
Cirkapris: 15 kr/nystan
Material: 100 % akryl
Vikt: 50 g
Längd: 50 m
Rekommenderad storlek på stickor: 7

Molly Garn – Järbo

Det tjocka akrylgarnet Molly finns i ett trettiotal olika färger. Det är mycket mjukt och passar till både virkning och stickning. Man kan bland annat virka eller sticka vantar, mössor, benvärmare, tröjor och andra klädesplagg i detta garn. Molly är även ett populärt garn att göra annat pyssel med, exempelvis garnbollar eller ”pom-poms” som de också kallas. Filtar och plädar blir härligt mjuka och luftiga i Molly eftersom det är ett så tjockt och poröst garn.

Eftersom garnet är så tjockt växer handarbetet fort, något som många som virkar och stickar tycker är skönt eftersom man så tydligt märker att det går framåt. Molly är ett lättstickat garn, men det fungerar precis lika bra att virka med och plagg och andra saker som är stickade eller virkade i Molly blir både sköna och fina.

Se utbud av Järbo Molly


drops

 

Namn: Loves You #7
Tillverkare: Drops
Cirkapris: 11 kr/nystan
Material: 100 % bomull
Vikt: 50 g
Längd: 170 m
Rekommenderad storlek på stickor: 3,5

Drops Loves You 7 – Drops

Drops Loves You 7 är ett tunt bomullsgarn i en mjuk kvalitet. Garnet är inte merceriserat och det har därför en behaglig, matt lyster. Det finns i 19 olika färger och kan köpas för endast 11 kr/nystan. Eftersom garnet består av 100 % bomull kan det användas till de flesta virk- och stickprojekt, exempelvis filtar, grytlappar och andra inredningsdetaljer. Då det virkade eller stickade resultatet blir skönt och fint går det även bra att göra kläder i Loves You 7. Garnet passar även mycket bra till virkade och stickade djur och figurer, bakverk, maträtter och andra saker som barn kan leka med eftersom bomull är ett slitstarkt material, och dessutom tål det att tvättas i höga temperaturer.

Loves You 7 är ett underbart garn att arbeta med. Det är mjukt och följsamt men samtidigt tillräckligt hårt tvinnat för att det inte ska dela sig medan man arbetar med det. Det färdiga resultatet blir mycket bra, men det allra bästa med det här garnet är nog det låga priset. Loves You 7 är ett av de billigaste bomullsgarnerna och det är extremt prisvärt.

Se utbud av Drops Loves You 7


drops

Namn: Loves You #6
Tillverkare: Drops
Cirkapris: 11 kr/nystan
Material: 100 % återvunnen bomull
Vikt: 50 g
Längd: 120 m
Rekommenderad storlek på stickor: 3,5

Loves You #6 – Drops

Garnet Loves You #6 från Drops är tillverkat av 100 % återvunnen bomull. Det är ett garn som företaget tagit in under en begränsad period och det finns därför inte i deras ordinarie sortiment. Garnet har ett naturligt och ganska grovt uttryck som ger en rustik känsla. Det passar till att virka eller sticka dukar, filtar och andra inredningsprylar, men man kan även göra väldigt fina klädesplagg i garnet, till exempel tröjor, toppar, koftor, kjolar. Eftersom garnet endast består av bomull passar det även bra till virkade eller stickade grytlappar. Eller varför inte göra en disktrasa i Loves You #6?

Loves You #6 är precis som dess efterföljare, Loves You #7 mycket trevligt att arbeta med. Det är mjukt och lättarbetat och den grova känslan håller i sig utan att göra arbetet hårt eller svårt att arbeta med. Ett problem är att garnet ibland delar på sig när man arbetar med det. Det är inte jättehårt spunnet och därför blir det ibland lite ansträngande att virka eller sticka med, men garnets goda egenskaper väger upp för detta. Dessutom är Loves You #6 ett av de billigaste bomullsgarnerna på marknaden, och för 11 kr/nystan kan man stå ut med att garnet delar sig lite grann ibland.

Se utbud av Drops Loves You 6


 

BILD SAKNAS

Namn: Helen
Tillverkare: Novita
Cirkapris: 14.90 kr/nystan (även 100 kr/10 nystan)
Material: 100 % akryl
Vikt: 50 g
Längd: 98 m
Rekommenderad storlek på stickor: 4-5

Helen – Novita

Helen är ett otroligt mjukt akrylgarn som finns i 8 olika färger. Garnet är lätt glansigt och har en ganska grov struktur. Av Helen kan du till exempel virka eller sticka kläder. Garnet passar bra till lätta och luftiga plagg. Nackdelen med plagg som är virkade eller stickade med akrylgarn är att många upplever att de fort blir noppiga. En fördel med akrylgarn är att mössor gjorda i det ofta blir mjukare än de som är gjorda i exempelvis ull, då ull ofta upplevs som lite stickigt. Däremot håller akrylgarn inte värmen lika bra som ull gör.

Något annat du kan göra med Helengarnet är filtar. Helen gör sig mycket bra i stora, mjuka filtar och plädar. En del tycker emellertid att man inte ska använda akrylgarn när man virkar eller stickar filtar till bebisar och små barn, då de kan andas in de små plastfibrer som akrylgarnet släpper ifrån sig. Dessa personer använder hellre material som bomull eller mjuk ull när de gör filtar till små barn. Andra anser att det inte alls spelar någon roll.

Helen är ett lättarbetat garn. Det är mycket mjukt och det färdiga stickade eller virkade resultatet blir fint och mjukt. Helen är det perfekta garnet för den som är nybörjare på virkning eller stickning, eftersom det är väldigt lättarbetat. Av bomullsgarn är det lätt att en ovan virkare eller stickare får ont i fingrarna av att till exempel hålla i det för hårt, men den risken är minimal med Helengarnet. Dessutom är garnet bland de billigare akrylgarnerna vilket är perfekt om man provar sig fram med virkning eller stickning


Duo Järbogarn grå

Namn: Duo
Tillverkare: Järbo Garn
Cirkapris: 99 kr/härva
Material: 100 % akryl
Vikt: 200 g
Längd: 312 m
Rekommenderad storlek på stickor: 5,5-6

Duo – Järbo Garn

Duo från Järbo Garn är ett tjockt, poröst och mycket mjukt akrylgarn. Det är glansigt och fint och finns i ett antal olika vackra färger och färgkombinationer. Duo säljs i stora härliga härvor och en härva blir till ett gigantiskt och praktfullt nystan när man nystar upp garnet. Med Duo kan man sticka eller virka mössor, halsdukar och filtar. Man kan även göra härligt varma och mysiga ponchos och tröjor till både barn och vuxna.

Den mjuka akrylen som Duo består av gör att det är ett underbart garn att arbeta med. Det är följsamt och lätt att både sticka och virka med. Garnet delar sig något när man arbetar med det till följd av att det är ganska löst spunnet, men detta är inte något som blir ett problem. Färdiga stickade och virkade plagg i Duo blir mjuka och mycket sköna att ha på sig och de värmer relativt bra under vintern.

Se utbud av Duo Järbo Garn


cotton Light

Namn: Cotton Light
Tillverkare: Drops
Cirkapris: 11-15 kr/nystan
Material: 50 % bomull, 50 % micropolyester
Vikt: 50 g
Längd: 105 m
Rekommenderad storlek på stickor: 4

 Cotton Light – Drops

Cotton Light är ett garn som består av en blandning av bomull och micropolyester. Det finns i 25 olika färger och det har en ganska grov struktur men känns ändå mjukt. Microfiberna i garnet är mycket tunna och de drar inte åt sig fukt. Blandningen av dessa material för med sig att plagg och annat som är virkat eller stickat i Cotton Light blir slitstarka samtidigt som de håller formen bra. Eftersom Cotton Light kan tvättas i maskin passar det även väldigt bra att virka eller sticka barnplagg med.

Cotton Light är lösare spunnet än många andra garner. Detta gör att garnet lätt delar på sig när man arbetar med det. Det här garnet rekommenderas att sticka med då risken är mindre att det delar på sig vid stickning än vid virkning. Många undviker att virka med Cotton Light eftersom de tycker att det delar sig så mycket att det stör i handarbetet. Det färdiga virkade resultatet blir emellertid mycket fint, så om man kan stå ut med att garnet delar på sig kan man göra massor av fina saker i Cotton Light.

Se utbud av Cotton Light Drops


Privacy Policy