Garnguide

Alpackagarn

Alpackagarn spinner man av ullen från kameldjuret alpacka. Det blir väldigt mjukt tack vare ullens fina fibrer, och därför passar den här typen av garn bra till stickade och virkade plagg till personer med känslig hud. En annan fördel med alpackagarn är att det går att hålla ganska naturligt och utan tillsatta färgämnen, eftersom alpackor finns i en mängd olika färger och därmed ger ifrån sig ull i en stor färgskala. Alpackagarn passar bland annat till att sticka eller virka kläder till personer i alla åldrar, även bebisar.

Läs mer om Alpackagarn här

Garn alpacka

Bomullsgarn

Många som stickar och virkar tycker allra mest om att arbeta med bomullsgarn. Bomullsgarner finns i massor av olika tjocklekar och kvaliteter och det finns både merceriserat och obehandlat bomullsgarn. Något som är bra är att bomullsgarn passar till de flesta stick- och virkprojekt, tack vare sina många fina egenskaper. Materialet tål höga temperaturer vilket gör att det går utmärkt att göra till exempel grytlappar av bomullsgarn, och dessutom går det att tvätta i höga temperaturer. Klädesplagg gjorda med bomullsgarn blir svala och sköna att ha på sig.

Läs mer om bomullsgarn här

bomullsgarn

Lingarn

Lingarn tillverkar man av växten lin. Det går att sticka och virka med, men det är mer vanligt att det används till broderi och vävning. Man kan till exempel väva linnetyg av lingarn. En fördel med materialet lin är att det anpassar sig efter kroppstemperatur för att både svalka och värma. Detta gör att plagg som är stickade eller virkade i lingarn blir väldigt sköna att ha på sig. Dessutom blir plaggen mjukare ju mer de används och tvättas, så de blir bara skönare med tiden. Det finns olika typer av lingarn, exempelvis färgat och ofärgat garn.

Läs mer om lingarn här

lingarn

Merinoullgarn

Av de olika sorters ull som finns är merinoull en av de allra finaste. Merinoull kommer från får av rasen merino och den är väldigt mjuk eftersom den består av tunna, fina fibrer. Merinoullgarn passar därför perfekt om man ska sticka eller virka saker till bebisar, och dessutom har materialet även goda värmande egenskaper. Det finns olika typer av merinoullgarn, bland annat garner som bara består av merinoull och garner där merinoullen blandats ut med något annat för att få fram andra egenskaper. Exempelvis så är garn med en blandning av merinoull och bomull både mjukt och slitstarkt.

Läs mer om Merinoullgarn här

Merinoullgarn

Mjölkgarn

Det kanske låter otroligt men det går faktiskt att göra garn av mjölk. Ur mjölken kan man utvinna textila fibrer och av dessa kan man göra garn, men det är en lång process. Dessutom går det åt ungefär 14 liter mjölk för att framställa ett kilo mjölkgarn, enligt företaget Viking Garn, som har ett par mjölkgarner i sitt sortiment. Av mjölkgarn kan man till exempel sticka och virka klädesplagg. Plaggen blir sköna eftersom de känns torra, svala, luftiga och lätta att ha på sig. Dessutom är många mjölkgarner mjuka vilket gör att de även passar bra till barnplagg.

Läs mer om mjölkgarn här

 

Raggsocksgarn

Raggsockor stickar man ofta av en sorts garn som har kommit att kallas raggsocksgarn. Det vanligaste är att garnet består av en blandning av ull och något syntetiskt material, vilket gör de färdiga raggsockorna både värmande och slitstarka. Raggsocksgarn finns i en mängd olika varianter, tjocklekar och kvaliteter. Vanligast är att man stickar eller virkar sockor av det, men det går så klart att göra annat också. Det går precis lika bra att sticka eller virka till exempel vantar och mössor av raggsocksgarn.

Läs mer om raggsocksgarn här

garn till raggsockor

Reflexgarn

Ett smart och enkelt sätt att öka sin säkerhet i trafiken under de mörka vintermånaderna är att sticka eller virka plagg med reflexgarn. Reflexgarner kan spinnas av olika garner, men det speciella med dem är att man spinner in en reflextråd i dem. Bär man en mössa gjord av reflexgarn på dagen så syns det inte på den att det inte är en ”vanlig” mössa. Men när det blir mörkt kommer reflextråden i garnet att reflektera ljus, precis som vilken reflex som helst, och detta gör att man syns bättre när man rör sig ute i mörkret.

Läs mer om reflexgarn här

garn med reflex

Ullgarn

Ullgarn är garn som man spinner av ull, och u

llen kommer i de flesta fall från får. Ullgarner har många användningsområden, men det är vanligast att man virkar och stickar klädesplagg av det. Ull är ett naturligt material och dess fibrer skyddar väldigt bra mot kyla när det är kallt. Dessutom suger ullen upp fukt vilket hjälper till att hålla kroppen torr. En nackdel med ullgarn är att det kan kännas stickigt och obekvämt att ha på sig. Därför blandar man ofta ut ullen med något annat material för att göra garnet mjukare.

Läs mer om ullgarn här

ull garn

ekologiskt garn


Privacy Policy