Fyllning

En viktig del i vissa handarbetsprojekt är att hitta rätt typ av fyllning. Här följer en liten guide till vad som passar som fyllning till några vanliga handarbetsprojekt.

Stoppningsvadd

Fyllning till Amigurumis

När man virkar amigurumis, det vill säga små djur och figurer, så kan man fylla dem med olika saker. Det vanligaste är att man använder någon typ av stoppningsvadd, oet finns de som köper kuddar och klipper sönder dem för att komma åt stoppningen som finns inuti dem, för att sedan använda den stoppningen till att fylla sina skapelser.

Ibland vill man ha lite tyngd i det man virkat eller stickat och då räcker det inte med vanlig stoppning. Somliga använder ris och lägger i sina amigurumis, men problemet med ris är att det virkade djuret eller figuren inte kommer gå att tvätta. Andra lägger i några stenar i botten, men det kan kännas lite hårt och vasst. Vad många rekommenderar att man använder för att ge amigurumis lite tyngd är något som kallas plastgranulat. Det är små, lätta plastkulor som passar mycket bra till att fylla dockor och djur för att ge dem lite tyngd. Om man fyller sin färdiga skapelse med plastgranulat går den dessutom att tvätta utan problem.

Stoppning

Saccosäckar

En stor del av de saccosäckar som finns är fyllda med något som heter ”EPS-kulor”. EPS-kulor är små plastkulor som är tillverkade av ett återvunnet material. Dessa finns att köpa på olika hemsidor och i olika nätbutiker, och de passar perfekt både till att fylla en sittsäck som man gjort själv och till att fylla på en saccosäck som gått sönder. Även dynor, kuddar och vissa leksaker och möbler kan fyllas med EPS-kulor.

Med EPS-kulor som fyllning blir sittsäcken både mjuk, följsam och bekväm. Kulorna ger ett bra stöd för ryggen och dessutom bidrar de till att skapa en behaglig temperatur för kroppen, eftersom de reflekterar kroppens värme när man sitter i säcken. En fördel med EPS-kulor jämfört med andra vanliga typer av fyllning till saccosäckar är att de är väldigt tysta och inte ger så mycket ljud ifrån sig när man sitter i säcken, vilket gör att det blir ännu lättare att slappna av.

 

Fyllning till Kuddar

Har man virkat, stickat eller sytt en egen kudde så vill man antagligen att den ska vara så mjuk som möjligt. Till detta passar helt vanlig stoppningsvadd bra, precis som till amigurumis. Ett alternativ till att köpa stoppningen i en sybehörsbutik är att köpa en kudde till ett billigt pris, klippa sönder den och använda stoppningen som finns där i.

Fyllning till Sittpuffar

Att göra egna sittpuffar har blivit populärt, men det kan vara svårt att veta vad man ska fylla dem med. Vanlig stoppningsvadd är inte att rekommendera eftersom puffen då skulle bli väldigt lätt. För att puffen ska ligga stilla på sin plats behöver den ha lite tyngd i sig. Något många använder till fyllning i hemmagjorda sittpuffar är gamla täcken, kuddar, filtar, tyger och mattor som de ändå har hemma. Det går att använda i princip vad som helst som är mjukt och en aning fluffigt, och som ger lite tyngd till puffen. Även EPS-kulor kan mycket sannolikt användas som fyllning i en sittpuff.

Stoppning


Privacy Policy