Delbetalningen av symaskinen kan bli riktigt dyr

symaskin-bild När det är dyrare produkter som säljs brukar återförsäljarna ofta erbjuda olika slags avbetalningslösningar. I vissa fall kan det vara ett mycket bra sätt att fördela kostnaden över en längre tid. Men var uppmärksam på ”det finstilta” Vid en granskning visar det sig nämligen att denna lösning kan bli riktigt dyr. Detta även om den är räntefri.

Följande exempel är tagen från Symaskinskungen.se. Det är inte på något sätt menat som kritik mot dem då upplägget kan kännas igen från ett flertal olika butiker inom branschen och är något som snarare återspeglar avbetalningslösningar än ett specifikt bolag.

Delbetalning kan ske på två sätt hos detta företag. Detta ställs nedan mot andra finansieringslösningar.

Betala på faktura

Att beställa mot faktura är ett vanligt sätt att få betala sina varor. Det ger en trygghet hos köparen att man får varorna och hinner inspektera dessa innan betalningen sker. Om betalning sker av fakturan i tid uppkommer inte några extra kostnader. Om det inte sker i tid kan påminnelseavgift och dröjsmålsränta att tillkomma.

Men det är även möjligt att delbetala dessa fakturor, detta med minst 10% varje månad. Om detta alternativ väljs går det alltså att delbetala symaskinen i 10 månader. Då tillkommer det en månadsränta på 1,77% och även en aviseringsavgift på 29kr per månad. Uträknat mot effektiv ränta innebär detta 28,77% enligt dem själva (men allt beror på lånesumma).

Delbetalning

Ett annat alternativ som presenteras är att delbetala kostnaden (vid köp på minst 1500kr)  på 3-12 månader. Detta helt räntefritt. Det kan tyckas som ett betydligt bättre alternativ men här tillkommer istället en uppläggningsavgift som är olika stor beroende på antal månader som avbetalning ska ske på. Är det tre månader är avgiften 95kr, 6 månader 195kr och 12 månader 295kr. Även här tillkommer en avikostnad på 29kr per månad.

Vad den effektiva räntan blir i detta fall beror på köpesumma. Men om köp sker för 10.000kr och amortering sker på 12 månader blir den effektiva räntan 14,30%.

Exempel budgetmodell

En symaskin köps in för 3000kr och förväntas betalas tillbaka efter 3 månader.

faktura-bildBetala på Faktura

Om ”Betala på faktura” väljs får en räntekostnad betalas på 53kr varje månad utöver aviseringsavgiften på 29kr. Total månadskostnad alltså ca 82kr. Totalt på tre månader är det 246kr

Delbetalning

Om ”Delbetalning” väljs betalas uppläggningsavgift på 99kr och därefter aviavgift på 29kr per månad. Totalt för tre månader 297kr.

Det kan se ut som små summor men det ska jämföras mot andra alternativ.

Smslån brukar vanligtvis få utstå mycket hård kritik för sina höga räntor. Räntor som snabbt skapar höga kostnader för lånetagaren. Enligt en jämförelse av snabblån av Sverigekontanter är Credway Sveriges billigaste snabblån. Kostnaden hos dem för att låna 3000kr i tre månader skulle uppgå till 73kr per månad vilket är på tre månader 219kr.

Visserligen är denna uträkning byggd utifrån att ingen amortering sker. Men om amortering hade skett till exakt samma summa hos vardera alternativ så skulle det inte påverkat skillnaden mellan dem nämnvärt.

Att ta dessa snabblån för att låna till en symaskin är inte en rekommendation. Det är inte heller det som uträkningen visar. Men det visar att delbetalning (även om det är räntefritt) kan vara dyrare än de starkt kritiserade snabblånen.

Exempel – Lyxmodellen

Är delbetalningen lika ”dålig” om det handlar om en större summa?

viking-topazEn Husqvarna Viking Topaz 40 kostar ca 20.000kr. I detta fall önskas en amorteringstid på 12 månader.

Betala på faktura

Räntekostnad på 1,77% per månad är 354kr vilket på ett år ger en kostnad på 4248kr. Därtill kommer 348kr i aviavgifter. Totalt 4596kr.

Till dess försvar ska sägas att hela summan måste vara betald på 10 månader vilket gör detta räkneexempel inte helt korrekt. Men det speglar ändå den stora skillnaden.

Delbetalning

En uppläggningsavgift uppkommer först på 295kr. Därtill kommer 12 aviavgifter på vardera 29kr (totalt 348kr). Totalt blir kostnaden 643kr.

Snabblån

Det snabblån som nämns ovan har en effektiv ränta på 33,18%. Kostnaden skulle alltså bli ca 6636kr. Klart dyraste alternativet.

Privatlån

När det blir större summor kan även ett privatlån bli ett alternativ. Det finns ett mycket stort utbud av aktörer som lånar ut 20.000kr och man kan låna till en ränta mellan ca 5% och 10%. Men att få en kostnad under ca 650kr är mycket svårt. Då är Delbetalning alltså ett bättre alternativ.

Som visats ovan kan alltså Delbetalning vara lika dyrt som smslån – eller billigare än privatlån. Allt beror på lånesumma och amorteringstid. Oavsett är en stark rekommendation att du alltid förstår vad du betalar för – och hur mycket du betalar. Vissa betalningslösningar kan vara riktigt dyra.