Broderi

När vi tänker på broderi så kanske de flesta av oss tänker tillbaka på syslöjden i skolan eller att det bara är personer av den äldre generationen som sysslar med broderi som en fritidssysselsättning. Så behöver det inte alls vara, utan broderi kan vara ett roligt och avkopplande sätt att fördriva tid istället för att sitta vid telefonen eller datorn. Samtidigt skapar du fina saker som du faktiskt får användning för. Är du konstnärlig och brukar ägna dig åt att teckna eller måla? Prova att brodera ett konstverk! Det är bara fantasin som sätter stopp när det kommer till broderi.

Hantverket

Broderi är rent praktisk ett hantverk där du med tråd eller garn som du trär genom en nål, syr på ett tyg eller annat material. Du kan även använda dig av pärlor, paljetter eller annat material för dekoration eller för att få fram en annan känsla. Själva syftet med broderiet är rent dekorativt, man vill göra ett tyg eller föremål vackrare genom att brodera. Inom industrin så finns det maskiner som broderar exempelvis loggor på jackor mm. Det finns även symaskiner för hemmabruk som kan läsa av logotyper eller texter och sedan brodera dessa på tyg.

Att brodera är tidskrävande och kräver en hel del tålamod, men kan också vara riktigt avkopplande. Enligt tradition broderar vi för dekorationens skull och det var vanligt att dekorera dukar, möbler eller kläder på detta sätt. Broderi som fri konst har också varit vanligt och man dekorerade t.ex. vävda tapeter och olika typer av textil konst. Bundet broderi eller korsstygn menas med att man broderar efter ett rutmönster där man är bunden till rutorna. Alla andra stygn kallas fritt broderi och det finns flera hundra olika typer av stygn. Du kan brodera både med och utan förlaga och färdiga broderimönster finns att köpa, men fungerar såklart lika bra att rita egna. Till korsstygnsbroderi så ritar du mönstret på ett rutat papper.

Historia

Broderiet har troligen mycket gamla anor, men tyvärr så är mycket gamla bevarade broderier inte särskilt vanliga. Men redan 4000 f kr. var broderiet högt utvecklat i Orienten och i norden har man påträffat broderade bårder och kantavslutningar på kläder i Bronsåldersgravar. I Kina finns mycket gamla fynd av broderade dräkter och applikationsbroderier från Pazyrykkulturen är några kända fynd man känner till. Från Krim härstammar några broderier från den gamla antika grekiska kulturen, dekorerade med palmettfriser. Andra kända broderier har man hittat i Egyptiern från 900-talet, influerade av arabisk konst med enkla strömönster och små ändmotiv vid bårder.

Broderikonsten i Bysaniska riket kom att ha ett stort inflytande över broderikonsten i Europa. Från 1100-talet och framåt så utvecklades det i Italien, Frankrike, England och Tyskland ett flertal broderiskolor med olika kännetecken. De flesta var för kyrkligt ändamål under denna tid. Senmedeltiden kom sedan att bli en guldålder för broderiets konst. Silkes och guldtrådar kombinerades med pärlor och ädelstenar. Under 1500-talet så minskades sedan broderiets popularitet, men levde fortfarande kvar i Italien där figurativa motiv inspirerade av måleriet blev populära.

Broderat porträtt, bild från Wikipedia.org
Broderat_porträtt


Privacy Policy