bomullsgarn

Bomullsgarn går att använda till det mesta inom virkning och stickning, då det har många bra egenskaper och finns i flera olika tjocklekar och kvaliteter. Här kan du läsa om hur man odlar bomullen som sedan blir till garn, och varför just bomullsgarn är det bästa valet om du ska virka eller sticka en grytlapp.

Bomullsgarn från drops

bomullsgarn

 

Vad är bomullsgarn?

Bomull är ett textilmaterial som kommer från växter av bomullssläktet. Bomull är den mest använda textila fibern och den används i bland annat kläder, underkläder, förbandsartiklar och lakan och andra hemtextilier. Man odlar bomullsplantor och av fibrerna man får när bomullen skördas kan man sedan tillverka bomullsgarn.

 

Hur gör man bomullsgarn?

Bomull odlas huvudsakligen i tropiska regioner. Det finns cirka 20 olika arter i bomullsläktet och främst fyra av dessa odlas kommersiellt. Bomull odlas på plantor och plockas när den är mogen. Från det att man sår ett bomullsfrö tills man kan plocka bomullen tar det drygt ett halvår. När man sår ett bomullsfrö tar det några dagar innan det börjar gro. Sedan växer bomullsplantan, det börjar dyka upp knoppar och därefter blommar den. När plantans blomma vissnar och faller av kan man se en liten boll som består av frön och från dessa frön växer bomullsfibrer ut. Efter ett tag spricker bollen upp och en bomullstuss bildas, och då kan man plocka bomullen. Därefter skiljs bomullens fibrer från bomullsfröna och sedan kan man spinna det till garn. Till sist färgar man garnet, såvida det inte ska vara naturfärgat.

Bomullsgarn från drops

Bomullens historia

För 8000 år sedan ska man ha börjat odla bomullsarten ”Gossypjum hirsutum” i Mexiko. Denna bomullsart är den som dominerar idag. Först på vikingatiden dök bomullen upp i Sverige.

Idag täcker bomullen runt 40 % av världens behov av textilfibrer. Odlingen och andra led i tillverkningen har stor ekonomisk betydelse i många utvecklingsländer. 65 % av Pakistans exportinkomster kommer från bomull, och i Mali kommer 50 % av exportvärdet från bomull.

Fördelarna med bomull

En fördel med plagg som är tillverkade av bomullsgarn är att de till skillnad från plagg gjorda av ullgarn inte kliar. De är ofta svala och sköna att ha på sig. Många tycker att bomullsgarn är väldigt skönt att handarbeta med och något annat som är bra är att man kan virka och sticka det mesta med bomullsgarn. Bomull tål även höga temperaturer och kan därför oftast tvättas i minst 60 grader.

Olika typer av bomullsgarn

Det finns många olika bomullsgarner. De finns nästan i alla olika tjocklekar du kan tänka dig och det finns både merceriserat garn och garn som inte blivit merceriserat. Merceriserat bomullsgarn är glansigt och mer slitstarkt och smutståligt än obehandlat bomullsgarn. Det kan även upplevas som lite hårdare, medan garn som är obehandlat och inte har merceriserats ofta känns mjukare. Det finns bomullsgarn som är hårt tvinnat och garn som är lösare tvinnat.

Bomullsgarn passar till mycket inom virkning och stickning. Kläder, väskor, djur och andra figurer, dukar, kuddar och filtar är bara några exempel på vad man kan göra med bomullsgarn. Olika typer av bomullsgarn passar till olika projekt, det gäller bara att hitta rätt tjocklek och kvalitet. Virkar eller stickar du efter en beskrivning eller ett mönster så står det oftast någonstans vilket garn du rekommenderas att använda till ditt projekt.

Vill man exempelvis göra en grytlapp är bomull det bästa valet, eftersom det klarar av höga temperaturer. Akrylgarn, till exempel, skulle kunna smälta av värmen från en het kastrull, men bomullsgarn passar perfekt till grytlappar. Många virkar eller stickar disktrasor i bomullsgarn eftersom materialet suger upp vätska bra, och dessutom tål bomull att tvättas i höga temperaturer vilket är viktigt för att få bort bakterier och andra otrevligheter ur disktrasorna. En del föredrar att virka disktrasor med garn som består av en blandning av bomull och bambu, eftersom bambu även har antibakteriella egenskaper vilket kompletterar bomullens bra egenskaper.

bomullsgarn

Se även:

ekologiskt garn järbogarn lingarn garn till raggsockor garn med reflex ull garn garn från viking bomullsgarn


Privacy Policy