Att virka en saccosäck

Det går att virka nästan vad som helst. Bara fantasin sätter gränserna och när idéerna och kreativiteten flödar är det bara att köra på. Därför är det även möjligt att virka en saccosäck.

Saccosäcken ”uppfanns” på 1960-talet i Italien. En saccosäck är vanligtvis gjord av tyg och den är fylld med små bitar eller kulor som kan vara av olika material. Precis som namnet antyder var den från början formad som en säck, men idag finns det saccosäckar i många olika former och modeller och de behöver inte nödvändigtvis vara formade som säckar för att kallas saccosäckar. De kommer i olika storlekar och det finns även saccosäckar som är speciellt storleksanpassade för barn.

Vill du virka en saccosäck så finns det några saker du bör tänka på. Du måste till exempel välja vad du ska använda för garn och vad du ska fylla säcken med.

Fyllning

En sak du måste fundera på är vad du vill fylla din säck med. En saccosäck är fylld med små bitar eller kulor som kan bestå av olika material, men oftast är de gjorda av plast. En vanlig fyllning i saccosäckar är polystyrenpärlor. Dessa formar sig på ett behagligt sätt efter kroppen och ger ett skönt stöd för ryggen. Refill kostar ca 2kr litern och man får räkna med 200-400 liter beroende på storlek

fyllning

Bild från Roomox.com

Innersäck

Alla virkar olika hårt men hur hårt och tätt man än virkar så blir det alltid små hål mellan maskorna – det är något som inte går att undvika. För att innehållet i din saccosäck ska stanna kvar i den behöver du därför en tät innersäck som du kan stänga in fyllningen i. En vanlig, köpt saccosäck är i de allra flesta fall gjord av tyg och är därför väldigt tät, men även en sådan säck har ofta en innersäck som innehållet ligger väl instängt i. Ett alternativ är att sy en egen innersäck av något tyg, men du kan även välja att köpa en. Om du har din innersäck klar innan du börjar virka kan du anpassa yttersäcken efter den medan du virkar. Vill du hellre virka yttersäcken först kan du sy innersäcken på egen hand och anpassa den helt och hållet efter den virkade yttersäcken.

Garn

Du måste också välja vilken sorts garn du vill arbeta med. Garner finns i alla möjliga tjocklekar och material, och det kan vara bra att välja ett ganska tjockt garn. En saccosäck är ett stort projekt och om man virkar med ett tunt garn kan det ta mycket lång tid att göra den. Med ett tjockare garn växer arbetet fortare och det känns som att man tar sig framåt. Du måste även fundera på vilket material garnet ska vara gjort av. Här är det lämpligt att välja ett garn som är slitstarkt och tåligt, eftersom det ger saccosäcken en bra hållbarhet. De flesta bomullsgarner är slitstarka och de tål oftast att tvättas i höga temperaturer, vilket kan vara bra om saccosäcken skulle bli smutsig. Det finns garner som består av en blandning av olika material, och många av de blandgarner som har en del akryl i sig är hållbara och tåliga. Vilket material som är bäst går inte att säga. Du måste känna efter vad du personligen föredrar att arbeta med, men du kan med fördel välja ett tjockt och slitstarkt garn som går bra att tvätta. Därefter anpassar du storleken på virknål efter garnet du valt.

virka-saccosack

Virkmönster?

Idag finns det inga färdiga mönster på virkade saccosäckar, så här har du inget annat val än att improvisera. Bestäm själv hur du vill att din saccosäck ska se ut. Vill du göra en ganska platt variant eller föredrar du den klassiska modellen som är formad som en säck? Här får du verkligen använda din fantasi. Om du vill kan du rita upp en skiss och planera hur du ska göra, var du ska göra ökningar och var du ska minska. Ska yttersäcken bestå av en del eller flera som sätts ihop? En skiss är ett bra hjälpmedel för att planera ditt arbete. Alternativet till det är att sätta igång att virka direkt och ta det lite som det kommer, att improvisera ända från början. Oavsett om du skissar och planerar eller improviserar helt och hållet får du prova dig fram. Att virka utan att följa ett mönster innebär ofta att repa upp och virka om, gång på gång. Ha tålamod!

Något som kan vara bra att tänka på är att det finns en risk att saccosäcken blir smutsig när den används. Därför kan det vara bra att göra så att den virkade yttersäcken går att ta av och tvätta. Du kan enkelt sy i en dragkedja eller sätta fast knappar, för att säcken ska gå att stänga.

Montering

När du har virkat färdigt yttersäcken samt sytt eller köpt en innersäck och fyllt den med något fyllnadsmaterial är du nästan klar. Nu återstår bara att montera ihop saccosäcken! Det gör du helt enkelt genom att stoppa in innersäcken i den virkade yttersäcken. Sedan är det bara att börja använda din alldeles egna virkade saccosäck!