Att virka en pannkaka

Att virka mat, frukt och bakelser är något som har blivit väldigt populärt. Det är många som virkar sådant till sina barn att leka med, och det brukar bli riktigt uppskattat av barnen. Naturligtvis kan man virka i princip vad som helst i matväg, här är det endast fantasin som sätter gränserna. Därför kan man även, om man skulle vilja det, virka en pannkaka.

Hur virkar man en pannkaka?

Söker man på internet så kan man säkert hitta ett virkmönster på en virkad pannkaka, men vill man så kan man lika gärna göra en själv efter eget huvud. En virkad pannkaka kan se ut att vara ett av de lättaste virkprojekten – det är väl bara att virka en platt cirkel? Men det är just det, det är inte alltid så lätt att få det man virkar att bli helt platt. Man börjar i mitten och virkar varv efter varv utåt tills man är nöjd med storleken på pannkakan. Det som är viktigt att tänka på är hur man placerar ökningarna, så att cirkeln inte blir bucklig. Men ingen pannkaka gjord i en stekpanna är perfekt, så egentligen gör det inte så mycket om cirkeln inte skulle bli helt rund eller helt platt. Det viktigaste är att man själv är nöjd. Är man inte nöjd med sin färdiga pannkaka så är det bara att repa upp och virka om, tills man blir nöjd.

Dekorera pannkakan

För att göra pannkakan lite roligare kan man virka något gott att dekorera den med när den är färdig. Man kan göra ett par jordgubbar, hallon eller andra bär som man lägger på och kanske även syr fast på pannkakan. Eller så kan man göra en klick grädde och lite sylt. Låt fantasin flöda och dekorera pannkakan med något gott!

Val av garn och virknål

När du ska välja garn till din virkade pannkaka är det egentligen inte så noga vad du väljer, du kan ta nästan vad som helst. Många använder bomullsgarn när de virkar saker till barn, eftersom det materialet tål att tvättas i tvättmaskinen och oftast i ganska höga temperaturer. Till en pannkaka går det inte åt särskilt mycket garn, om du inte gör den jättestor förstås! Men till en normalstor pannkaka klarar du dig helt säkert med ett garnnystan eller kanske till och med bara något restgarn som du har liggande hemma. Vilken virknål du ska välja beror på vad du ska använda för garn. Anpassa storleken på virknålen efter tjockleken på det garn du väljer.

Sugen på andra ”udda” pannkakor?

Pannkakor är en klassisk rätt som har en säker plats i svenska hem. Den fungerar utmärkt både som frukost, lunch, mellanmål och som en lättare middag. Sätten vi äter pannkakor kan skilja sig åt rejält. Många äter dem med drottningsylt, medan andra äter med grädde och färska bär. Förutom att ha olika tillbehör till pannkakorna, kan man också göra dem helt olika i grunden. Nedan följer tre olika typer av pannkakor.

Proteinpannkaka

Proteinkakor är perfekta för den träningssugne. De innehåller ofta små mängder kalorier, medan proteinhalten är mycket hög. Vidare är det också väldigt lättlagat, då man ofta får en pulvermix som helt enkelt ska blandas med vatten. Vissa kan dock knäcka ner ett ägg eller två för ännu mer protein.

Att proteinpannkakor är snabblagade passar bra för den som är i farten. Spenderar man väldigt mycket tid på gymmet kan man behöva spara in tid på annat – så som matlagning till exempel. (Källa Proteinpannkaka.se)

Gotlandspannkaka

Gotlandspannkaka är en slags saffranspannkaka som enligt traditionen skall serveras med salmbärssylt och en klick vispgrädde. Det man kallar för salmbär på Gotland kallar man annars för blåhallon i andra delar av Sverige. Blåhallon växer på buskar som liknar vanliga hallon, men frukten är alltså mattblå. Många menar att smaken påminner om en blandning mellan just hallon och björnbär, där den sistnämnda är en släkting till blåhallonet.

Gotlandspannkaka äts vanligen som efterrätt och serveras antingen kall eller ljummen. Förutom saffran, grädde, mjölk, socker och ägg, innehåller gotlandspannkakan även mandel och grötris. Notera att mjöl inte finns bland ingredienserna. Huruvida gotlandspannkakan faktiskt skapats på ön, eller om någon fört in den, är oklart. (Källa Receptfavoriter.se)

Ålandspannkaka

Ålandspannkakor kommer från, just det, Åland och är en slags ugnspannkaka. Det som gör Ålandspannkakor speciella är att risgryns- eller mannagröt blandas med smeten innan den kryddas med kardemumma. När den är tillagad serveras den normalt sett med sviskonkräm och vispad grädde. (Källa Aland.com)