Återbruk

Att återbruka är ett roligt sätt att ta tillvara på gamla saker och ge dem ny charm. Antingen kan du leta hemma, finns det något som du inte använder eller gillar? Varför? Du kanske bara kan bygga om den där tråkiga möbeln eller måla om skåpet som du fick av mormor men aldrig har gillat. Många gamla saker kan få ett nytt liv efter en omgång med färgburken och penseln. Det finns även många saker som kan få ett helt nytt användningsområde om man är lite kreativ. Gamla hästskor är ett exempel på en sak som bara slängs när de är förbrukade av hästarna. Är man själv lite händig eller känner någon som kan svetsa så kan man faktiskt göra många användbara och snygga saker av hästskor. Vinställ, ljuslyktor och hängare är några exempel.

Populärt att återbruka

På senare år så har det blivit väldigt populärt att återbrukar gamla saker. Många går på loppmarknader och auktioner för att fynda gamla saker och målar eller bygger sedan om dessa. Fördelen med att återbruka är att det är snällt för både miljön och plånboken att återanvända gamla saker. En del företag säljer och marknadsför sina produkter som återvunna av exempelvis gamla PET flaskor eller annat material. Vi lever i en tid där vårt jordklot har blivit starkt utsatt för vårt konsumerande att många ser sitt ansvar i att börja ta hand om den igen. Att återbruka är också en rolig sysselsättning för den kreativa och uppfinningsrika.

Facebooksidan Återbruka mera har ca 10 500 gillamarkeringar och här kan du som läsare få mängder med bra tips och idéer på saker att återbruka. På denna sida så har du även möjlighet att dela med dig av dina egentillverkade saker och diskutera med andra. Helt enkelt en väldigt bra sida för nya tips och idéer. Det är bara kreativiteten som sätter stopp när det gäller återbruk. Tänk även på att ge bort gamla kläder till vänner och bekanta, sopsortera och panta är en form av återbruk som gynnar vår miljö på ett bra sätt.

Shabby Chic

Shabby Chic är en inredningsstil som växte fram under 80-talet och känns igen tack vare sin tillbakablickande, romantiskt lantliga stil där det mesta går i färgen vitt. Ett hem i denna stil brukar gå olika nyanser av vitt på allt från möbler och inredning till väggar och tak. Ofta så använder man sig av gamla möbler som man målar om till vitt och behandlar för att de ska se slitna ut och gamla ut.

Det säljs nytillverkade möbler och inredningsprylar i denna stil, men den rätta Shabby Chic stilen får du självklart genom att använda gamla saker som du själv gör om även om det enligt stilen bara är det yttre som är viktigt. Andra kännetecken i inredningen är hinkar och baljor i zink, fågelburar, fruktlådor med tryck och andra äldre föremål som gärna får vara av järn och rostiga. Spets, bomull, linne och säckväv är vanliga textilier.


Privacy Policy