Amigurumi – tillbehör

Att virka amigurumis är något som blivit väldigt populärt under de senaste åren. Amigurumis är små virkade djur eller figurer, som ofta är väldigt söta med sina oproportionerligt stora ögon. En amigurumi kan se ut i princip hur som helst; det kan vara en katt, ett troll, en docka, en muffins med ögon eller bara en fantasifigur. Det som är så bra är att alla som vill kan virka amigurumis, eftersom endast fantasin sätter gränserna för hur de kan se ut.

Vill du virka amigurumis så är det lite saker du antagligen kommer att behöva. Utöver virknål och ett eller ett par garnnystan så kan du komma att behöva ögon, dekorativa knappar – och naturligtvis något att stoppa dina amigurumis med.

Stoppning

Stoppningen formar din amigurumi, så tänk på vad du väljer för stoppning. Vanlig stoppning gör amigurumin mjuk och gosig, medan klippta tygremsor ger den lite mer tyngd och gör att den känns mer kompakt. Plastgranulat är något som många använder för att ge sina amigurumis lite tyngd, särskilt i vissa delar av amigurumin så som tassarna eller ett par långa, gosiga kaninöron. Ett tips är att använda en liten tygpåse eller en nylonstrumpa och lägga stoppningen i inuti amigurumin, då finns det ingen risk att något av stoppningen kryper ut mellan maskorna.

Stoppning

Ögon

Eftersom amigurumis är små djur eller figurer så har de i de allra flesta fall ögon. I likhet med resten av amigurumin kan dess ögon se ut precis som du vill att de ska se ut. Du kan brodera ögonen, antingen mer avancerat eller väldigt enkelt. Du kan använda knappar eller virka två cirklar och sy fast. Det finns vackra djurögon i glas att köpa om du vill satsa på det. Har du tänkt ge bort din amigurumi eller låta ett barn leka med den bör du tänka över vad du använder för ögon till den. Använd inte knappar eller något annat som kan lossna om ett barn kommer att leka med amigurumin, eftersom det utgör en säkerhetsrisk. I så fall är det bättre att brodera ansiktet. I många garn- och sybehörsaffärer och även på många webbsidor kan du köpa speciella säkerhetsögon till dina amigurumis. Dessa trycker du fast där de ska vara och sedan ska det inte finnas någon risk för att de lossnar. Många använder dessa säkerhetsögon även om de inte ska ge bort sina amigurumis till barn, helt enkelt för att de tycker att de är fina.

Nos

Ska din amigurumi ha en nos går det mycket bra att brodera den. Precis som med ögonen finns det särskilda säkerhetsnosar, som fungerar på precis samma sätt. De finns att köpa i olika färger och storlekar och är säkra för barn att leka med.

Knappar

Du kan använda knappar till att dekorera dina amigurumis. Ett par omaka knappar kan bli en perfekt detalj på en charmig, virkad trasdocka, till exempel.

Virkade detaljer

Något som kan vara gulligt är att dekorera dina amigurumis med små saker som du virkat. Detta är perfekt om du har fått lite restgarner över. Varför inte slänga ihop en liten rosett av en bit garn och sy fast den på huvudet på en amigurumi?

Lek med fantasin!

Naturligtvis kan du dekorera dina amigurumis precis som du vill – endast din fantasi sätter gränserna för hur de ska se ut. Det här var bara några tips på några av de vanligaste tillbehören som andra virkare använder när de gör amigurumis.


Privacy Policy