Alpackagarn

Kan man göra garn av ull som inte kommer från fåren? Varför är alpackaull ofta att föredra framför vanlig fårull? Här kan du lära dig något du inte visste om alpackadjuret och om garnet man spinner av dess ull.

Alpackagarn

Garn alpacka

Vad är alpackagarn?

Alpackagarn är garn som är gjort av ullen från kameldjuret alpacka, som härstammar från Anderna. Alpackan avlas för sin högkvalitativa ull, som det är vanligt att man gör bland annat garn av. Tack vare sina fina fibrer känns alpackaullen väldigt mjuk.

Alpackagarnets historia

I tusentals år har materialet som Andernas befolkning använt till kläder till stor del utgjorts av alpackaull. De har under många år använt bland annat bomull, alpackaull och ull från lamadjur, och ofta blandade de ihop dessa material när de spann trådar till garn och vävde tyger. Befolkningen i Sydamerikas Anderna både var och är än idag berömda för sina textiler och sin användning av färger till tygerna.

Fördelarna med alpacka

Alpackans ull anses ofta vara en av de mest högklassiga att spinna garn av. En fördel med garn som är gjort av alpackaull är att det passar att använda till plagg till personer med känslig hud. Alpackaullens fibrer är sidenaktiga och mjuka och därför känns garnet inte stickigt. Dessutom finns alpackadjuret i många olika färger, allt mellan svart och vitt och brunt. Detta gör att alpackaull och därmed även garnet man gör av det har en bred färgskala av helt naturliga nyanser. Vill man så kan man färga ullen, men vill man hålla det helt naturligt och så ekologiskt som möjligt så har man ett tjugotal olika färger att välja mellan.

Av alpackaull kan man spinna garn som passar för alla åldrar och även för alla hudtyper. Man kan sticka eller virka en mjuk tröja till en bebis eller en skön mössa till en vuxen person, och så kan man göra plagg till någon som har känslig hud. Ofta kan till och med personer som är allergiska mot ull använda plagg som är gjorda av alpackaull.

Garn alpacka

Hur gör man alpackagarn?

Alpackarasen huacaya måste man klippa varje år eftersom djuren annars kan få värmeslag under sommaren. Alpackor av rasen suri räcker det att klippa ungefär vartannat år. När man klipper alpackor tar man vara på ullen, och lägger ut den till torkning om den är blöt. Sedan rengör man ullen och rensar den från smuts och skräp och senare spinner man ullen till garn.

Ullen från en alpacka delas in i tre olika grupper. Från alpackans rygg får man primärull, vilket är den typ av alpackaull som anses hålla högst kvalité och av den spinner man garn. Från halsen och magen på djuret får man sekundärull. Garn som är gjort av ren sekundärull kan upplevas som ganska stickigt. Därför blandar man ofta in en del av något annat material, så som silke, mohair eller fårull om man ska göra garn av sådan alpackaull. Från alpackans ben får man tredjehandsull och den typen av alpackaull har inte alltid så fin kvalité, vilket gör att den ofta gallras bort och kasseras.

Olika typer av alpackagarn

På garnmarknaden finns det idag garner av ren alpacka och så finns det garner där alpackaullen är blandad med olika material, till exempel mohair, bomull och silke. Alpackaullen blandas ut med andra material för att ullen ska kompletteras av deras goda egenskaper. Man blandar till exempel ut sekundärull från alpackan med silke för att göra garnet mjukare och mindre stickigt, och därmed mer användbart till stickade och virkade klädesplagg.

ekologiskt garn järbogarn lingarn garn till raggsockor garn med reflex ull garn garn från viking bomullsgarn

 

 


Privacy Policy